Volledig scherm
De kerncentrale in Doel. © Guido van der Heijden

Bergse partij GBWP: 'Open blijven kerncentrale Doel (B) leidt tot onaanvaardbare risico's'

BERGEN OP ZOOM - GBWP, de grootste fractie in de Bergse gemeenteraad, doet wederom een oproep aan het college van B en W om desnoods met juridische middelen sluiting van de Belgische kerncentrale in Doel af te dwingen. Het hernieuwde verzoek komt na een onderzoek van drie professoren van de Universiteit van Leuven  die constateren dat scheuren in zowel Doel 3 en Tihange 2 leiden tot 'onaanvaardbare risico's'. 

De hoogleraren stellen dat er actie ondernomen moet worden voordat het te laat is. ,,U kunt de stabiliteit van de scheurtjes in de muren van de tanks van de reactoren niet garanderen", zo staat in hun rapport te lezen.

Scheuren

Fractieleider Evert Weys van GBWP is zich een hoedje geschrokken. ,,Het is wel bijzonder dat drie hoogleraren van een gerenommeerde universiteit tot deze conclusie komen. Zeker omdat ze geen tegenstander zijn van nucleaire energie. Als die concluderen dat er sprake is van onaanvaardbare risico's, dan schrik ik daarvan."  De professoren stellen vast dat de scheuren in de centrales soms groot van afmeting zijn, tot 17 centimeter, en dat het er heel veel zijn. In Doel zelfs 13.000.

FANC

Wat het raadslid verbaast is de manier waarop de FANC, de Belgisch veiligheidsautoriteit die toezicht heeft op de centrales, de conclusies terzijde schuift. Fanc-directeur Jan Bens heeft laten weten niet onder de indruk te zijn van het onderzoek. ,,Er zijn andere deskundigen die precies het tegenovergestelde zeggen. We hebben de scheuren geanalyseerd en er is geen aanleiding om de centrales stil te leggen." Weys: ,,Je zou verwachten dat ze het onderzoek goed tot zich zouden nemen. Maar dat gebeurt niet. Ik vraag me af hoe onafhankelijk deze toezichthouder is."

Rechtszaak

De Bergse gemeenteraad loopt al langer te hoop tegen de Belgische kerncentrale die op een steenworp afstand ligt. In het najaar komt er op initiatief van de raad een bijeenkomst waarbij omringende gemeenten, ook van over de grens, worden uitgenodigd om samen op te trekken tegen Doel. ,,Je ziet dat ze in Limburg en Duitsland de krachten hebben gebundeld tegen Tihange en een rechtszaak zijn begonnen. Het zou mooi zijn als die samenwerking ook bij ons in de regio tot stand komt. Tijd voor actie om de centrale te sluiten."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het leven van Bergse politicus Louis van der Kallen vereeuwigd in twee uur durende film
    PREMIUM
    Longread

    Het leven van Bergse politicus Louis van der Kallen vereeuwigd in twee uur durende film

    BERGEN OP ZOOM - De mens achter de politicus. Zo heet de film die door Wilmer Kousemaker, Marcel Mulder en Ank van der Kallen (regie) is gemaakt over het bewogen leven van Bergenaar Louis van der Kallen (70). Tijdens een bijzonder openhartig twee uur durend interview met Omroep Zeeland-journalist Joop van der Laan kijkt de BSD-fractieleider terug op zijn leven als politicus, waterschapsbestuurder, Provinciale Statenlid, rekenkamerlid en werknemer van onder meer Akzo Nobel. Van der Kallen: ,,Ik ben er best tevreden over."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom