Volledig scherm
Ad Rooms tussen de krantenknipsels uit de jaren '80. Materiaal voor zijn boek Doemdenkers en Positivo's. © Chris van Klinken/Pix4Profs

Bergse schrijver Ad Rooms komt met boek over de jaren 80: 'Doemdenkers en Positivo's'

BERGEN OP ZOOM - Madonna, de val van de Berlijnse muur, Vredesbeweging, het Jeugdjournaal en het Nederlands Elftal dat Europees Kampioen wordt. Zomaar een greep uit gebeurtenissen die zo kenmerkend zijn voor de jaren 80 van de vorige eeuw. De Bergse schrijver en oud-journalist van BN DeStem Ad Rooms heeft deze en vele anderen opgetekend in het boek 'De jaren 80/Doemdenkers en Positivo's'.

Volgens Rooms vat deze gevleugelde uitspraak van Koot&Bie perfect het tijdperk samen. Een decennium dat donker begon, maar heel optimistisch werd afgesloten. ,,Begin jaren tachtig verkeerde Nederland in diepe crisis en was iedereen bang voor de derde wereldoorlog. Later volgde de ontspanning met Gorbatsjov met zijn glasnost en perestrojka die uiteindelijk uitmondde in de val van de Berlijnse muur en de ontspanning tussen Oost en West."

Vliegbasis Woensdrecht

Aan de hand van een aantal thema's worden de jaren tachtig beschreven. Dat zijn politiek en maatschappij, sport, mode, muziek en innovaties. Wie denkt aan een droge opsomming van feitjes, komt bedrogen uit. Rooms put onder meer uit eigen memoires en artikelen die hij schreef over de komst van kruisraketten naar vliegbasis Woensdrecht. 

Quote

'Liever een Rus in de keuken dan een raket in de achtertuin'

Ad Rooms

,,Ik heb gesproken met toenmalig commandant Frans Schulte van de vliegbasis. Die heeft me heel veel verteld over hoe het is gelopen. Woensdrecht was destijds een rustig basis die opeens het centrum werd van protesten van de Vredesbeweging. Ze wisten niet wat hen overkwam." Met veel smaak vertelt Rooms over de sporthaleigenaar die met lede ogen aanzag dat demonstranten zich op voorspraak van de gemeente konden wassen onder zijn douches. ,,Hij had niets met die vredesactivisten en draaide daarom het warme water eraf."

Het boek is gelardeerd met anekdotes van mensen die door Rooms zijn uitgenodigd persoonlijke herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen uit die tijd met hem te delen. ,,Ik heb liefst 250 reacties gekregen. Daarvan zijn er ongeveer 70 tot 80 in mijn boek verwerkt. Daarmee krijgt het een persoonlijke tint en wordt het een soort van herbeleving van die tijd. Ik hoop dat ik daar in geslaagd ben."     

 Gezin XXL

Het boek is in samenwerking met het Noord-Brabants museum in Den Bosch tot stand gekomen. Het museum wijdt ook een tentoonstelling aan dit decennium, zoals het voorheen al de jaren 50 en 70 in beeld bracht. Eerder maakte Rooms Gezin XXL over grote katholieke gezinnen, eveneens gekoppeld aan een expositie in het museum. ,,Mochten ze van plan zijn er nog eentje over de jaren 60 te doen, dan wil ik daar graag een boek over maken."

De jaren 80/Doemdenkers en Positivo's wordt op 3 juni gepresenteerd in het Noord-Brabants museum. Vanaf dat moment is het ook voor 19,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel. Saillant detail, Rooms is zelf niet aanwezig bij de boekpresentatie. ,,Ik ben op vakantie, naar Sri Lanka. Tja, die vakantie was al geboekt."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom