Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Bergse tasjesrover (34) is al 20 jaar verslaafd aan de heroïne

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Drie tasjesroven in februari in Bergen op Zoom zijn gepleegd onder invloed van zijn zware heroïneverslaving, zei de 34-jarige verdachte J.A. donderdag bij de rechtbank in Breda. ,,Ik had geen heroïne meer en was daardoor zo ziek dat ik die tasjesroven ging plegen.”

De man uit Bergen op Zoom bekende dat hij in februari drie keer de tas van iemand wilde pikken, waarna hij bij de twee keer dat het lukte ook nog de pinpas heeft gebruikt. De tasjesroven gebeurden op 8 en 9 februari bij een vrouw van 53 bij winkelcentrum De Zeeland, een vrouw van 61 aan de Kloosterstraat en een 49-jarige man op de Korenmarkt. De laatste mislukte, waarop J.A. ook werd opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis. 

Afkicken

Quote

Ik heb al wel in twintig afkickkli­nie­ken gezeten

J. A. , verdachte

J.A. zit al sinds z'n dertiende aan de heroïne. Hij heeft heel vaak proberen af te kicken. ,,Ik heb al wel in twintig afkickklinieken gezeten'', zei hij tegen de rechter. ,,Voor mezelf hoef ik niet meer af te kicken. Sinds de geboorte van m'n dochter probeer ik het voor haar, maar zelfs dan lukt het niet.''

In al die twintig jaar is hij blijven gebruiken. Hij is verschillende keren gestopt, maar zo ver dat hij ook kon stoppen met de methadon kwam hij niet. Methadon wordt gebruikt als vervanger voor heroïne, met minder negatieve effecten. ,,Ik had geen heroïne en ook geen methadon. Als je geen heroïne meer gebruikt, word je zó ziek. Je kan dat vergelijken met een griep, maar dan honderd keer zo erg'', legde A. de pijn uit die stoppen met de drugs geeft.

22 maanden celstraf

Tegen J.A. is donderdag 22 maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Eén voorwaarde is dat hij wordt opgenomen in een afkickkliniek. Ook krijgt hij een alcohol- en drugsverbod. Om de behandelingen zo lang mogelijk te kunnen laten duren eiste officier van justitie Arno Vroombout een extra lange proeftijd van vijf jaar. Advocaat Joost Dionisius liet weten dat hij en z'n cliënt zich wel ongeveer in die straf konden vinden. 

De rechtbank doet 12 december uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom