Bergse uitverkoop zet archeologen op straat: ‘We zijn terug bij af’
BERGEN OP ZOOM - Terug bij af. In den Scherminckel dreigt binnenkort weer dakloos te worden. Het onderkomen van de amateur-archeologen in het voormalige politiebureau aan de Wassenaarstraat komt in gevaar nu de gemeente het pand te koop zet. ,,Het wordt voor ons heel moeilijk.”
Dat zegt voorzitter Stephan Asselbergs. Wethouder Barry Jacobs presenteerde woensdag een lijst met zestien panden die hij graag wil verkopen. Als de gemeenteraad er tenminste mee instemt. Op die lijst ook het voormalige politiebureau.
De verkoop komt niet als een verrassing voor de amateurarcheologen. Maar is wel vervelend, wil Asselbergs zeggen. De archeologen hebben er expositieruimtes. En ontvangen groepen en schoolklassen. ,,We zitten nu antikraak sinds een jaar of drie. Als we hier weg moeten, waar komen we dan terecht. Dan zijn we weer dakloos.” Tot 2014 zaten de archeologen zo'n veertig jaar in de Gevangenpoort. Daar moesten ze weg vanwege renovatie. En zaten erna jaren zonder eigen stek.
Uit het zicht
Het wordt voor ons heel moeilijk, straks zijn we weer dakloos
Een ander pand vinden is lastig, zeker nu de gemeente vastgoed afstoot. Daarmee dreigt de archeologie uit het zicht te verdwijnen, vreest Asselbergs. ,,Het Markiezenhof doet er ook niks meer aan. Waar wil je dan nog iets van het verleden van de stad laten zien.”
In de kelder van het gebouw aan de Wassenaarstraat bevindt zich ook het omvangrijke gemeentelijk archeologisch depot. Ook daar moet een andere plek voor komen zegt wethouder Jacobs. In de kelder bevindt zich de schatkamer van de stad, de grote collectie bodemvondsten van de voorbije decennia. Waardoor de geschiedenis van de stad in een ander daglicht kwam te staan.
Veel kritiek
Rijke verleden van de stad verdwijnt uit zicht
Vorig jaar presenteerde de gemeente al een lijst met tien panden voor de verkoop. Daarop kwam veel kritiek omdat er vooraf niet met gebruikers/huurders over was gepraat. Nu is dat wel gebeurd. De nieuwe lijst vrijwel identiek aan de vorige plus een aantal extra objecten.
Zo houdt het college onverminderd vast aan de verkoop van synagoge aan de Koevoetstraat. Al is er waardering voor het initiatief van de Stadsgidsen. Die zoeken naar een manier om het gebouw toch in handen van de gemeente houden. Maar beheer en onderhoud door een zelfstandige organisatie te laten doen.
Zestien panden
Verder komen te koop Blokstallen 3, Hof van Ram in Halsteren, de midgetgolfbaan, molen de Twee Vrienden, het parkkeetje Zuidzijde Zoom, het kleine spuihuisje, het sterfhuisje aan de Dorpsstraat, een bouwkavel aan de Beeklaan en eentje aan de Steenbergseweg in Lepelstraat, de dependance van de gemeente aan Plein 13, Coehoornparkstraat 4 en Burg. van Hasselstraat 7, Kortemeestraat 18 en het leegstaande politiebureau aan de Jacob Obrechtlaan.
Hof van Ram
Volgens Wout Huijgens wil heemkundekring Halchterth nog altijd Hof van Ram in eigendom krijgen. Gesprekken daarover zijn er al geweest. Verder praten kan pas als de gemeenteraad akkoord is met de lijst van zestien panden en kavels.
Voor molen De Twee Vrienden op Borgvliet wordt bekeken of er een stichting is op te richten. Die de molen in handen krijgt. ,,Daarover praten we op dit moment met de gemeente”, zegt vrijwillig molenaar Ab de Laater er over.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Meer mensen kloppen aan bij voedselbanken in West-Brabant, stijging vooral in Bergen op Zoom en Roosendaal
BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - West-Brabant klopt steeds vaker aan bij de voedselbanken. De afgelopen maanden is het aantal klanten met enkele tientallen huishoudens gestegen. Wel zijn er grote verschillen tussen plattelandsgemeenten en steden als Bergen op Zoom. -
Honderden muzikanten bijeen op muziekfestival in Steenbergen om jubileumlied te presenteren
STEENBERGEN - ,,Iedereen, van groot tot klein, zou wat trotser mogen zijn. Want we hebben het hier echt heel erg fijn.’’ Honderden muzikanten, koorleden en publiek zongen zondagmiddag tijdens muziekfestival Fortissimo’22 deze tekst uit het nieuwe Steenbergse Jubileumlied. -
Grote hoeveelheid namaakparfum gevonden in opslagbox in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM - In Bergen op Zoom is een grote hoeveelheid vermoedelijk namaakparfum aangetroffen. Dat gebeurde maandag bij een preventieve controle van de boxen op drie opslaglocaties. Het spul lag in één box.
-
Huijbergen wil meepraten over bouwplannen in het dorp
HUIJBERGEN - Het Dorpsplatform Huijbergen (DPH) wil aan de voorkant meedenken over woningbouw in het dorp. Het DPH ziet met lede ogen aan dat er al jarenlang allerlei plannen zijn voor nieuwe woningen in Huijbergen, maar dat er nog niet wordt gebouwd. -
Soundz-oprichter Jean-Paul Heck gaat samenwerken met Ziggo Dome: ‘Niet gek voor een Bergs muziekblad’
BERGEN OP ZOOM - Soundz Magazine, het muziektijdschrift van Bergenaar Jean-Paul Heck, werkt voortaan nog nauwer samen met een van de grootste concertzalen in Nederland: de Ziggo Dome in Amsterdam. ,,Niet gek voor een Bergs muziekblad.’’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom