Volledig scherm
foto ANP

Bommelder uit Bergen op Zoom blijft vast zitten

DEN BOSCH - De 44-jarige man die op 9 februari 2010 een valse bommelding deed op het station in Den Bosch blijft voorlopig vast zitten. Dat heeft de Bossche rechtbank maandag besloten.

De man uit Bergen op Zoom, B.Z., heeft donderdag een intakegesprek bij forensisch-psychiatrische kliniek De Mare in Halsteren, waar hij binnen enkele weken terecht kan. Deskundigen vinden behandeling noodzakelijk. B. dreigde eerder het station van de Franse stad Avignon op te blazen.

Volgens zijn advocaat Pieter van der Kruijs is verlenging van het voorarrest niet nodig, omdat de man medicijnen slikt waarmee hij zijn persoonlijkheidsstoornis onder controle houdt. Officier van justitie Mariska Wijnbelt denkt daar anders over: „B. stopte in het verleden steeds met zijn medicijnen en gebruikte alcohol en drugs, waardoor hij bizar gedrag vertoonde dat hem in aanraking bracht met de politie.”

Volgens Wijnbelt heeft de man tijdens zijn psychoses een obsessie met wapens, aanslagen en de islam. B. dreigde op 9 februari in een treincoupé een explosief tot ontploffing te brengen. Volgens Wijnbelt deed hij dat zo overtuigend, dat mensen in de trein vreesden voor hun leven. Het station werd ontruimd en het treinverkeer in en om Den Bosch lag uren stil. Het vermeende explosief werd niet aangetroffen.

De NS wil een schadeclaim van 7.500 euro op de man verhalen. Voor dat geld werden vervangende bussen ingezet. De zaak wordt binnen drie maanden voortgezet. Tijdens de volgende zitting zal het Openbaar Ministerie een strafeis uitspreken.

  1. Politie Antwerpen zoekt vergeefs naar sporen van verdwenen Max Meijer

    Politie Antwerpen zoekt vergeefs naar sporen van verdwenen Max Meijer

    ANTWERPEN - Een zoektocht van de politie in Antwerpen naar sporen van de vermiste Max Meijer (23) uit Ossendrecht, heeft vrijdag voor zover bekend niks opgeleverd. Enkele tientallen agenten kamden het gebied in de binnenstad uit waarin de Nederlander zondagmorgen spoorloos is verdwenen. ,,We hoopten iets te vinden, bijvoorbeeld zijn gsm of een kledingstuk, maar dat is niet gebeurd", zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de politie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom