Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018


‘Het is niet al te best gesteld met de kennis van zaden’

Van 't LandHet fruitseizoen zit er voor ons op. Vorige week zaterdag was de laatste verkoopdag. Zoals ieder jaar sluiten we dat af met een klein feestje om alle klanten te bedanken voor hun bezoekjes aan ons bedrijf. We trakteerden op zelfgemaakte pompoensoep en pompoentaart en iedereen kon proeven van onze (klaargemaakte) producten, zoals de honingpompoen.

Volledig scherm
Irene Franken. © Tonny Presser © 2018

Daarnaast organiseren we altijd een prijsvraag. Dit jaar was de insteek: 'Raad welke plant er uit het zaadje komt'. We twijfelden of dat leuk zou zijn, maar iedereen boog zich enthousiast over alle potjes en rook aan de zaadjes, discussieerde met elkaar en waagde uiteindelijk een gokje.

Quote

Mensen vinden het persoonlij­ke contact en het kunnen bekijken van producten erg belangrijk

Irene Franken

Uit de antwoorden bleek dat het niet al te best gesteld is met de kennis van zaden onder de deelnemers. Zelfs mijn moeder, die het zaad bestelt en afweegt als we gaan zaaien en zelfverzekerd zei 'ik weet ze toch allemaal', had er twee van de acht fout en ook Jakko was niet foutloos. Veel klanten dachten ook dat veel fruitbomen, zoals kersen en mispels, en knoflook uit een zaadje komen. Dat hadden we niet verwacht. Maar neem het ze eens kwalijk: het is alweer duizenden jaren geleden dat onze voorouders startten met de landbouw en in de tussentijd doen velen van ons compleet ander werk en zijn er beroepen die ik zelfs niet voorzien had toen ik studeerde, zoals vloggers, influencers en frontenddevelopers.

Onlangs was ik op een bijeenkomst over deze nieuwe ontwikkelingen. Het internet is niet meer weg te denken en we kopen ontzettend veel online. Daardoor lopen de binnensteden leeg. Maar toch is er een duidelijke verandering gaande: van oorsprong online verkoopbedrijven, zoals Amazon en Coolblue, openen fysieke winkels, omdat mensen dat persoonlijke contact en het kunnen bekijken van de producten erg belangrijk vinden. Reizen worden weer steeds meer geboekt in reiswinkels en in België gingen er in 2017 meer mensen naar markten, vishandels, slagers en bakkers dan in 2016. Die trend lijkt zich steeds verder door te zetten.

Er zijn zelfs voorspellingen dat we over vijf jaar vooral lokaal winkelen - als we de kansen van het internet goed benutten in onze winkel. Of dat onze kennis van zaden verbetert, is te betwijfelen. Maar het is wel goed nieuws voor de winkels!

Irene Franken

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom