Brandweer zet zich schrap voor bosbranden: ‘Laten we maar hopen dat het snel gaat regenen’
De brandweer heeft op meerdere plaatsen in West-Brabant extra voertuigen en manschappen paraat voor het geval ook hier bosbranden uitbreken. Boswachters zijn extra alert. Maar gericht surveilleren is er niet bij. ,,Ondoenlijk, daarvoor zijn onze gebieden te groot.”
,,Bij een natuurbrand telt echt iedere minuut”, weet boswachter Erik de Jonge. ,,Het kan het verschil maken tussen een brand die we bijtijds weten te blussen tot een oncontroleerbare brand waarbij heel veel natuur verloren gaat.”
Gortdroge natuur en hoge temperaturen
De Jonge die samen met twee andere collega's het beheer voert over 4.000 hectare natuur op de Brabantse Wal is met de gortdroge natuur en hoge temperaturen al een tijdje extra alert op branden. Fase II is van kracht, de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden in Nederland, vergelijkbaar met code oranje/rood die we voor andere situaties kennen.
We moeten het echt van het publiek hebben. Als mensen een brand zien: direct 112 bellen!
Voor de brandweer betekent dat extra voertuigen en manschappen die gereed staan, mocht het mis gaan. ,,Op die manier hebben we de grootste kans het vuur snel onder controle te krijgen”, geeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio West-Brabant waaronder de brandweer valt, aan.
Voor De Jonge betekent fase II nog beter opletten. Maar gericht surveilleren door de natuur is er niet bij. Daarvoor is het gebied simpelweg te groot. De Jonge: ,,We moeten het echt van het publiek hebben. Als die een brand zien: direct bellen met 112!”
Hopen op regen
De Jonge en de andere boswachters staan in nauw contact met de brandweer. In geval van brand worden ook zij direct door de meldkamer gebeld. De Jonge: ,,Wij zorgen dat we dan ook direct ter plekke zijn. Niet om te blussen maar om de brandweer aanwijzingen te kunnen geven. Waar kunnen ze bijvoorbeeld snel aan water komen. Dat soort dingen.”
In tegenstelling tot Zuid-Europa waar de ene bosbrand na de andere uitbreekt, is het hier vooralsnog rustig. De Jonge: ,,We hebben in het voorjaar, in april, wat branden gehad. Mei en juni zijn normaliter altijd wel rustig als het om brand gaat. De natuur is dan erg groen, dan heeft vuur niet zoveel kans. Nu wel. Laten we maar hopen dat het snel gaat regenen.”
De grootste brand die ik heb meegemaakt was in 2011 op de Kalmthoutse Heide. Nou, dat wil je nooit meer!
Overigens gaan ze bij onze zuiderburen verder als het gaat om het voorkomen van natuurbranden. In Vlaanderen worden kwetsbare natuurgebieden tijdelijk afgesloten voor het publiek. Hier gebeurt dat vooralsnog niet. ,,Of we dat hier ook zouden moeten doen?”, retourneert De Jonge de vraag. ,,Dat is niet aan mij. Maar ik ben er wel voor dat we zoveel mogelijk doen om die branden te voorkomen. De grootste brand die ik heb meegemaakt was in 2011 op de Kalmthoutse Heide. Nou, dat wil je nooit meer!”
Bij de brand elf jaar geleden ging 625 hectare heidegebied aan vooral de Belgische kant in vlammen op. Destijds werd gesproken over de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit had getroffen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overzicht | De uitslagen, doelpuntenmakers en wedstrijdverslagen van het zondagvoetbal
De competities in het West-Brabantse amateurvoetbal gaan weer door. Met Dongen en Baronie die onder meer in actie komen in de derde divisie. En ook in de vierde divisie valt er weer genoeg te beleven, net als in de klasses daaronder. Lees alles hier na! -
PREMIUM
Brutaaltjes en vogels met scheve bekkies: duizenden West-Brabanders deden mee aan tuinvogeltelling
De grauwe, soms wat brutale kauw is niet zo geliefd. Terwijl het toch een interessante tuinvogel is. Kauwen nemen democratische besluiten en zorgen voor hun familie. En in West-Brabant kom je ze extra vaak tegen. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUMFotoserie
De vreugde in beeld: dit zijn de mooiste foto's van de titanenstrijd op het WK in Hoogerheide
Mathieu van der Poel zorgde zondagmiddag voor een orkaan van vreugde in Hoogerheide, door voor de vijfde keer wereldkampioen veldrijden te worden. Zijn titanenstrijd met rivaal Wout van Aert leverde fraaie beelden op. Beleef de bijzondere race hier opnieuw via onze fotoserie!
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
PREMIUM
Druk WK zonder wanklank, wel met file: ‘Sommigen liepen van snelweg door polder naar parcours’
HOOGERHEIDE - Ondanks de massa van 55.000 bezoekers is het WK veldrijden in Hoogerheide verlopen zonder verkeersinfarct of wanklanken. Enige filevorming op zondag was ingecalculeerd en er moest één gevalletje duw- en trekwerk worden gesust. -
PREMIUM
Verhitte Bergse raad om Parkkeetje: ‘Dit college, het voorgaande en de ambtenaren hebben gefaald’
BERGEN OP ZOOM - Is het Parkkeetje aan de Zuidzijde Zoom wel of geen monument. Daar moest de discussie in de raad donderdagavond eigenlijk over gaan. Maar het ontaardde in gebekvecht. ,,Dit college, het voorgaande en de ambtenaren hebben gefaald”, roept Louis van der Kallen met overslaande stem.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom