Commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht reageert: ‘Groep verrast door het noodweer’

videoHOOGERHEIDE - Kolonel Ben Kamstra reageert op het ongeval van vanmorgen. Hij stelt dat de groep instructeurs en leerlingen overvallen is door het noodweer. ,,Zij waren hun spullen al aan het opruimen.”

Kolonel Ben Kamstra, commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht, reageert op het ongeval van vanmorgen. Daarbij raakte één slachtoffer zwaargewond, 13 anderen lichtgewond. ,,Rond half 9 werd de groep getroffen door de blikseminslag”, zegt hij. ,,De groep was onder toezicht een standaard militaire oefening aan het uitvoeren.” Het gaat om een groep leerlingen van het Zadkine in Rotterdam.

‘Noodweer kwam sneller dan verwacht’ 

De leerlingen en hun begeleiders waren al bezig om de boel in de pakken. ,,Zodat ze snel weg konden gaan”, vervolgt Kamstra. ,,De meteorologische dienst van de Luchtmacht zit hier op de Vliegbasis. Zij geven altijd goede waarschuwingen. Volgens de berichten hadden zij voldoende tijd. Helaas kwam het noodweer sneller dan verwacht. De groep is erdoor verrast.”

Kamstra stelt dat er meteen veel hulpdiensten aanwezig waren. ,,Één leerling is afgevoerd met de traumahelikopter naar Antwerpen. De rest van de groep is naar ziekenhuizen in de buurt, namelijk Roosendaal, Bergen op Zoom en Goes gebracht. Ter voorzorg. Een deel daarvan is al ontslagen.”

Bijeenkomst op de Vliegbasis

Voor de ouders en deze jongeren was er vanmiddag een bijeenkomst op Vliegbasis Woensdrecht. De instructeurs, geestelijke verzorging (Slachtofferhulp) waren er aanwezig. ,,De meeste ouders zijn erg geschrokken, maar bleven relatief rustig.”

Hij gaf aan dat de Inspectie Veiligheid Defensie vanmiddag al onderzoek kwam uitvoeren. ,,Het is bij ons gebeurd, dus wij nemen onze verantwoordelijkheid.” 

Volledig scherm
Wilhelminakazerne Ossendrecht © Ad Goddrie
 1. Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’
  PREMIUM

  Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’

  HALSTEREN - Ze hebben het geschoten, daar op het dakterras van de Bosgaard. Groen uitzicht en over de laan komt altijd wel volk voorbij. Annie Nouwens zit eerste rang. ,,Vooral 's avonds zitten we hier vaak.'' Anneke Luijkx is nog aan het uitpuffen. Ze net met de scootmobiel naar buiten geweest. ,,Bijna tot aan de Sprenge.'' Mia Lagendijk heeft haar als vrijwilligster op het tochtje vergezeld. ,,Volgende week gaan we weer een stukje verder.'' Plonie van de Heuvel zit ook aan het tafeltje en is meer dan tevreden over de nieuwe huisvesting. ,,Het is hier amicaal, gezellig onder elkaar. Dat had ik daar veel minder.''
 2. Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.
 3. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
  PREMIUM

  Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

  Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom