De moskee is leeg, corona heeft forse impact op Ramadan: ‘het is een bizarre tijd’
BERGEN OP ZOOM - Hij laat foto’s zien op zijn telefoon. Honderden mannen. Verzameld in de Turkse Ulu-moskee aan de Van Heelulaan in Bergen op Zoom. Dat is het normale beeld. Nu is het gebouw leeg. En staan bestuursleden Yusuf Dagdelen en Bunyamin Ozefe verloren in de gebedsruimte. ,,Het is een bizarre tijd.”
Delen per e-mail
De Ramadan, de periode van vasten, nadert zijn einde. Volgende week zaterdag is de laatste dag. Maar deze Ramadan is anders dan ie ooit was en drukt zwaar. Niet alleen door het vasten, maar vooral door corona. ,,Dit zullen we ons altijd blijven herinneren”, voorspelt Ozefe. ,,Dit heeft veel impact.”
Enorm gemis
Gezamenlijk bidden, samen eten, gewoon een praatje maken als moskeegangers onder mekaar? Niks ervan. Ieder heeft nu zijn eigen Ramadan. Thuis. Familie zien ze amper, kennissen al helemaal niet. En dat staat volkomen haaks op deze altijd al bijzondere periode in het jaar van de moslims in Bergen op Zoom en waar ook.
,,Tijdens de Ramadan komen we normaal elke dag samen in de moskee. Voor het avondgebed bijvoorbeeld. Dan is het erg druk. Elke dag weer. Te vergelijken met het vrijdagmiddaggebed. Maar nu kan dat niet. En dat missen onze mensen heel erg”, vertellen beide bestuursleden.
Gestresst
Dit blijven we ons herinneren
Weten de jonge gelovigen zich nog wel aan de situatie aan te passen, hoe vreemd die ook is, met name de oudere gelovigen worstelen erg met de manier waarop de Ramadan nu verloopt. ,,Ze raken er gestresst van. Ze kunnen niet met elkaar praten nu. Hun ervaringen delen. Dit speelt bij hen veel meer dan bij de jongeren. Wij hebben ons werk, onze afleiding.”
Want voor de ouderen is de dagelijkse gang naar de moskee een uitje. Ze wandelen er heen of pakken fiets of auto. Nu zitten ze opgesloten thuis. En vooral de mensen die op appartement wonen hebben het zwaar. Ze komen amper buiten, hebben weinig lichaamsbeweging. ,,Ze durven niet eens een wandelingetje te maken. En daardoor krijgen ze van het vele thuiszitten zelfs lichamelijke klachten.”
De deur blijft dicht
Sommige ouderen openen de deur niet eens voor ons
Het bestuur van de moskee merkte dat op. Besloot om langs de mensen te gaan. Maar de angst voor corona zit er goed in. ,,Sommigen openen niet eens de deur voor ons, terwijl we toch keurig mondkapjes op hadden gedaan.” In een hoekje van de moskee zit als we er op bezoek zijn buiten een wat oudere man. Te bidden. ,,Hij komt regelmatig.” En ontsnapt wel aan het thuiszitten. Maar hij is een uitzondering.
Veel gelovigen zijn gewend om als ze de moskee bezoeken de imam aan te klampen in het voorbijgaan. Even een probleem aan de kaak te stellen, wat vragen. Dat valt niet op, gaat spelenderwijs. En ook dat is nu weggevallen, weten Dagdelen en Ozefe. En verhoogt de stress. ,,Mensen vragen ons voortdurend wanneer de moskee opengaat.”
Imam online
Inmiddels is de imam wel online te volgen. Iets wat de ouderen tot nu toe amper deden. Maar dat verandert snel. Steeds meer gelovigen haken aan via sociale media zoals Facebook. ,,We zien het aantal volgers snel stijgen.” Jongere familieleden zorgen dat vader, moeder, opa, oma toch betrokken blijven op deze manier.
De gelovigen kijken uit naar het einde van de Ramadan. Maar wat altijd een feest is, wordt ook nu volslagen anders dan anders. Niet samen eten, niet massaal naar de moskee. Maar ingetogen thuis. ,,Het wordt een heel sober feest”, denken we.
Wat is Ramadan?
Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het vasten duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten stopt ’s avonds met een kort gebed, een glas water of melk en een dadel. De dadelboom wordt vaak genoemd in de Koran en ook de profeet verbrak zo zijn vasten.
Na het vasten volgt de ‘iftar’, oftewel een maaltijd. Het vasten tijdens de ramadan is een van de vijf zuilen of religieuze verplichtingen van de islam. De laatste dag van de ramadan breekt ‘Eid el-Fitr’ aan (‘het feest van het vasten verbreken’). In het Nederlands wordt de feestdag ook wel Suikerfeest genoemd.
De moslim ziet het vasten als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Het vasten laat voelen hoe het is om honger te hebben en helpt daarmee empathie voor minderbedeelden te ontwikkelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Veldteken en broche liggen in de winkel
BERGEN OP ZOOM - Ook al ziet de Vastenavend er dit jaar totaal anders uit dan andere jaren, neemt niet weg dat er ook nu een veldteken en broche te koop zijn. Beiden zijn vanaf vrijdag 22 januari voor 4 euro per stuk te verkrijgen. -
PREMIUM
Crowdfundingactie voor restaurant 't Geheim van Bergen: ‘Overweldigend’
BERGEN OP ZOOM - De horeca heeft het zwaar. Maar je zult daarnaast nog een boerderij hebben met varkens die je het hemd van het lijf eten. Maarten en Josephine Hamel zitten in dat schuitje en daarom startte Meike de Jongh, een vriendin van hen, een crowdfundingsactie. -
PREMIUM
Emma's IJssalon op de boulevard heeft nieuwe eigenaar: ‘Heel spannend!’
BERGEN OP ZOOM - Horecaondernemer Thijmen van Gorkum grijpt de gelegenheid aan om een nieuw concept aan de Bergse Boulevard neer te zetten. Het heet Timo’s aan de Boulevard. Hij hoopt de zaak half maart te kunnen openen.
-
PREMIUM
Massale interesse in Residence Mazairac: ‘Ik wil hier wonen’
BERGEN OP ZOOM - Voor Residence Mazairac aan de Erasmuslaan is massale belangstelling. Het gaat om honderden geïnteresseerden. Tot uit Rijnmond aan toe. Maar ook uit de buurt. ,,Ik krijg briefjes met de medeling: ik wil hier graag wonen.” -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
Blue Monday? Niet voor deze positieve mensen
Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Wordt er gezegd. En dat in een periode waarin er al zo weinig te beleven valt. Toch? Nee hoor, er is altijd wel een lichtpuntje, dat bewijzen deze positieve West-Brabanders wel.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom