Volledig scherm
De toren van de Lourdeskerk in Bergen op Zoom.

Deze kerk in Bergen op Zoom bestaat al 90 jaar en viert dat zaterdag

BERGEN OP ZOOM -  Al negentig jaar bestaat de kerk Onze Lievevrouw van Lourdes aan de Prins Bernhardstraat in Bergen op Zoom. Dat viert de Lievevrouweparochie zaterdag 15 september vanaf 19.00 uur met een speciale eucharistieviering. 

Celebrant is pastoor Paul Verbeek. Daarna trekt er een lichtprocessie door de straten in de omgeving van de kerk. Tijdens deze processie wordt de rozenkrans gebeden en Marialiederen gezongen. De naar verwachting enkele honderden deelnemers aan de processie krijgen allemaal een kaarsje. 

Volledig scherm
Een gerestaureerd raam in de Lourdeskerk in Bergen op Zoom. © Robert van den Berge

Kaarsje branden 

Tijdens de processie zal het nieuwe Mariabeeld op de voorgevel van de oude noodkerk aan het Lourdesplein worden gezegend. Aan de buurtbewoners is gevraagd om te vlaggen of een kaarsje voor het raam te laten branden als de processie voorbijtrekt. De Lourdeskerk werd gebouwd tussen 1926 en 1928 voor de wijk Fort/Zeekant. 

Volledig scherm
De Onze Lieve Vrouwekerk © Thom Van Amsterdam

De parochie bestaat al sinds 1910. In 1918 werd aan het Lourdesplein een noodkerk ingericht die later dienst deed als wijkcentrum. De ontwerpers van de huidige kerk waren Joseph Cuypers en Pierre Cuypers jr. uit Roermond, architecten van veel katholieke kerken. Het werd een bakstenen Christocentrische kerk met een breed schip en een twaalfkantige koepel. Bij het voorportaal bevindt zich de Lourdesgrot. Het is een kopie van de Mariagrot in Lourdes. In de grot is een steen uit Lourdes aangebracht. 

De grot is tegenwoordig ingericht als dagkerk en devotieruimte en wordt volgens Jan van Wijk, de vicevoorzitter van het parochiebestuur, druk bezocht. Van Wijk: ,,Daar komen veel mensen er branden dagelijks ruim honderd kaarsjes. Elke dinsdagmorgen is daar een viering. In 1944 werd de toren door de Duitsers opgeblazen en ging ook de Lourdesgrot deels verloren. De grot werd snel herbouwd en de toren in de periode 1954-1955. In 2010 en 2011 werd de kerk voor het laatst gerestaureerd."

 1. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.
 2. Ziekenhuisje spelen
  PREMIUM
  column

  Ziekenhuis­je spelen

  BERGEN OP ZOOM - Zorgeloos doktertje spelen. Of ziekenhuisje. Dat deden wij, mijn vriendinnen en ik, als kleine meisjes altijd graag. Ik was altijd de patiënt. Geen idee waarom. Maar gelukkig werd ik altijd snel geholpen. De bank in de kamer was het ziekenhuisbed, mijn vriendinnetjes opereerden en gaven medicijnen. In no time was ik opgeknapt. Betalen hoefde ik nooit. Als ik mijn medicijnen, meestal lekkere snoepjes, deelde waren ze al lang blij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom