Volledig scherm
© ED

Dorpsraad Halsteren: 'Fietspad Auvergnepolder binnen vijf jaar realiseren'

HALSTEREN - Als het aan de Dorpsraad Halsteren ligt moeten fietsers binnen vijf jaar een 'rondje Auvergnepolder' kunnen fietsen.

De Dorpsraad verwacht in 2018 een definitief plan te kunnen presenteren voor een fietspad om het gebied. Die mededeling deed de vereniging dinsdag tijdens een werkbezoek van burgemeester Frank Petter en alle wethouders van Bergen op Zoom aan Halsteren.

In de plannen van de Dorpsraad rijden fietsers de Tholenseweg af tot aan het Schelde-Rijnkanaal. Vanaf daar slaan ze af naar het zuiden om langs de Prinsesseplaat en Sabic uit te komen op de Sint-Ignatiusdijk. Via het Watersnoodmonument komen de fietsers dan weer uit op de Tholenseweg.

De gemeente Bergen op Zoom ziet zo'n fietspad ook wel zitten, maar burgemeester Petter wil geen valse verwachtingen scheppen: er is geen geld voor.

Geen probleem, volgens Van den Eijnden. "Want we willen proberen dit zelf voor elkaar te krijgen. We zullen het bedrijfsleven benaderen met de vraag of ze ons willen sponsoren." Veel hoeft er volgens hem niet te gebeuren. "Bij de windmolens ligt al een goed pad. Er zijn een paar stukken die verhard moeten worden. En we moeten nadenken over een goede manier voor de fietsers om de dijk over te komen."

Petter biedt de Dorpsraad wel ondersteuning aan. "Laat ons weten wat de eventuele knelpunten zijn waar jullie mee te maken hebben." Hij krijgt bijval van wethouder Patrick van der Velden. "We hebben ook allemaal een groot netwerk om een en ander voor elkaar te krijgen."

Volgens Van den Eijnden snijdt het mes aan twee kanten. Met het pad kan ook het Watersnoodmonument in de polder opnieuw onder de aandacht worden gebracht. Het monument met de rozen en de stormvloedpalen die herinneren aan hoe hoog het water in die nacht in 1953 stond liggen te afgelegen, er komen maar weinig bezoekers. "Het zou mooi zijn dat er 65 jaar na de Watersnoodramp weer wat extra aandacht voor het monument komt. Dat kan met deze fietsroute."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom