Volledig scherm
Dweilband Leutig Spul bestaat komende vastenavend 2x11 jaar en brengt in het kader daarvan het eerste Bergse vastenavendbier 'Spulleke' op de markt. © Tony Perez

Dweilband Leutig Spul brouwt het eerste Berregse Vastenavendbier

BERGEN OP ZOOM - Dweilband Leutig Spul bestaat de komende vastenavend 2 x 11 jaar. Om er een onvergetelijk jubileum van te maken, gaat de dweilband vastenavendbier op de markt brengen. 

Echt Bergs vastenavendbier dat wordt gebrouwen door stadsbrouwerij Sterck aan de Bosstraat in Bergen op Zoom. Het gerstenat met de naam ‘Spulleke’ heeft een alcoholpercentage van 5,22 procent. Het zal vanaf 2 februari worden getapt in diverse cafés zoals: Anja’s Oosterwaal, ‘t Groene Paard, de Ponderosa, de Locomotief, de Schorre, de Grote Slok en ‘t Slik. 

Eerste vat

Het eerste Berregse vastenavendbier wordt gepresenteerd tijdens het donateursbal op zondag 2 februari in de grote tent achter café ‘t Slik. Daar wordt om 14.11 uur het eerste vat aangeslagen. Spulleke kan vooraf worden besteld via www.leutigspul.nl/sjop. Een flesje kost hetzelfde als een leutneutbon (€2,27), zes flesjes 12,50 euro en vier flesjes plus twee speciale glazen 15 euro. De bestellingen kunnen op 2 februari tussen 11.11 en 13.11 uur opgehaald worden bij ‘t Slik. Daarna barst het bal los.

Quote

We waren daar tijdens het bandweek­end in 2018 en dachten: ‘Bier, dat hebben we nog niet in ‘t Krabbegat'.

Flup Remijn, bandlid

Samenwerking

Het idee om bier te brouwen is volgens bandlid Flup Remijn ontstaan in de brouwerij van Hertog Jan in Arcen. ,,We waren daar tijdens het bandweekend in 2018 en dachten: ‘Bier, dat hebben we nog niet in ‘t Krabbegat'.  Toen we hoorden dat de Sterck Brouwerij begon, hebben we direct samenwerking gezocht.” 

Spulleke is een amber bier, ruikt fris en heeft een volle smaak. Het heeft een andere kleur dan pils zodat het herkenbaar is in de cafés. Leutig Spul is al sinds de oprichting een hechte vriendenclub die nauwelijks verloop kent. De oprichting vond plaats na de Kijkdag in 1998. De leden hadden elkaar leren kennen op de Sancta Mariaschool of bij het CKB. Remijn: ,,We waren toen allemaal nog kinderen en kregen veel steun van onze ouders, daarom hebben we dit jaar een dag voor de moeders en een dag voor de vaders georganiseerd. De vaders hebben toen het bier al mogen proeven en de moeders hebben gebrainstormd over de aankleding van ons jubileum”. Leutig Spul heeft als repetitielokaal Anja’s Oosterwaal.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom