Dweilbandfestival in een overvolle Stoelemat.
Volledig scherm
Dweilbandfestival in een overvolle Stoelemat. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Dweilbandfestival ouderwets druk en vol show

BERGEN OP ZOOM - Voor maar liefst de vijftigste keer is gisteren het Dweilbandfestival gehouden. In een stampvalle Stoelemat zagen 2.000 Krabben 23 dweilbandjes hun uiterste best doen. Het ging daarbij niet alleen om de muziek, maar ook zeker om de show eromheen. 

De leden van Ad Nie G’oeve! bijvoorbeeld, kwamen door de zaal richting het podium. Het publiek schuifelde voorzichtig opzij, voor deze als Arabieren verklede dweilband. Ze hadden hun eigen Òòg’eid meegenomen: prins Sebiek uit Dubai. Die zag het wel zitten, prins worden van ‘Krabbegatje’. ,,Ik heb heel veel centen en Krabbegat zit zonder centen. Dan ga ik wonen in tropisch zwemparadijs De Schelp.” Voor het zover kan komen, moest hij wel eerst even leren wat Vastenavend nu precies was.

Winnaars

Andere dweilbandjes maakten dan weer een show van het motto. Tutters en belle bijvoorbeeld, vroeg zich af wat je moest doen als je niet tevreden bent met je neus.

Jean-Paul Heck was voor het laatst juryvoorzitter. Hij werd bijgestaan door onder andere Meike Warmoeskerken en gastjurylid Jan Jimkes.

Zij beloonden Da’s Effe Slikke met de Sjooprijs. De Muziekprijs ging naar ‘t Is Wezeluk Waar en de aanmoedigingsprijs- de Worstprijs- was voor ‘t Ga Van Eiges. Het publiek was het meest gecharmeerd van Krabbestamp en De Treuzelèèrs gingen ervandoor met de vernieuwingsprijs.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom