Volledig scherm
© Paul Rapp

Extra testcapaciteit corona door Star-shl: duizend tests per dag

ROTTERDAM - Laboratorium Star-shl heeft sinds deze week een nieuwe test voor het coronavirus en kan daarmee maar liefst duizend tests per dag analyseren. Er is voldoende testmateriaal beschikbaar, er zijn geen leveringsproblemen en de resultaten zijn binnen een dag bekend. ,,Het betekent een enorme capaciteitsuitbreiding”, zegt woordvoerder Bas Rutgers van Star-shl.

En die extra capaciteit kan de zorg goed gebruiken. Veel laboratoria werken samen met de Zwitsere farmaciereus Roche, die problemen heeft met het leveren van voldoende testmateriaal. Diverse labs worden daardoor zeer beperkt in het aantal testen. 

Veelvuldig testen is belangrijk

Een zorgelijke situatie omdat volgens de WHO testen de eerste voorwaarde is voor een effectieve bestrijding van het virus. Want als je test, volg je het spoor van het coronavirus, kun je besmette mensen isoleren en houd je vat op de verspreiding.

Star-shl, marktleider in medische diagnostiek in Zuidwest Nederland, heeft voor corona-testapparatuur contact met Seegene, een farmaceutisch bedrijf uit Zuid-Korea. ,,Tachtig tot vijfentachtig procent van de Nederlandse markt maakt gebruikt van de diensten van Roche. Wij opereren op een andere platform”, verduidelijkt Rutgers. En die twee zijn niet te combineren. Materiaal van Roche werkt niet bij Seegene en omgekeerd. ,,Onderdelen van een Mercedes passen ook niet op een BMW.”

Sein op groen voor coronatestkit Seegene

De afgelopen weken heeft Star-shl een heel traject doorlopen om de test op de markt te krijgen. Die procedure is afgerond, het RIVM heeft het sein op groen gezet voor de coronatestkit van Seegene.

Het werk van Star-shl richt zich vooral op medewerkers en patiënten van zorginstellingen om te bepalen of het coranavirus daar al aanwezig is. Maar ook zorgmedewerkers in huisartsenpraktijken en bij huisartsenposten worden getest.

En inmiddels hebben ook verscheidene ziekenhuizen en GGD-instellingen zich gemeld met het verzoek tot ondersteuning door Star-shl. Daarnaast zal Star-shl de testcapaciteit ook gebruiken voor medewerkers in vitale functies en processen. 

Alles over het coronavirus

Lees in ons dossier al het nieuws, achtergronden en reportages over het coronavirus.

In een continu liveblog houden we u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus.

Daarnaast houden we een dossier bij waarin we alle veelgestelde vragen voor u beantwoorden.   

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom