Volledig scherm
© Erwin Stander, gemeente Bergen op Zoom

Facelift voor gebied rondom Plein 13

BERGEN OP ZOOM - Het hele gebied rondom Plein 13 krijgt een facelift.  Het moet meer uitstraling krijgen, een aantrekkelijke  stadsentree worden. Een plek  waar mensen graag willen wonen, werken en recreëren.  De gemeente Bergen op Zoom onderzoekt de mogelijkheden en komt halverwege 2019 met  plannen.

Het gaat grofweg om het gebied tussen het spoor, Antwerpsestraatweg, Van Dedemstraat en Wassenaarstraat.  Een aantal kantoorpanden staat er al leeg en op termijn komt er nog meer leegstand bij. Zo staat de  voormalige garage van Mazarac al een poos te koop, komt het voormalige politiebureau aan de Wassenaarstraat op termijn weer beschikbaar en staat ook het naastgelegen pand van ABN AMRO grotendeels leeg.  De gemeente  zoekt  mogelijkheden om dat op te vullen en het hele gebied levendiger te maken.

Volledig scherm
© Erwin Stander, gemeente Bergen op Zoom
Volledig scherm
© Erwin Stander, gemeente Bergen op Zoom

Diversiteit

,,De aansluiting met de binnenstad moet beter”, stelt wethouder Patrick van der Velden.  Het is de bedoeling dat er meer diversiteit komt in het gebied. ,,Met behoud van kantoorfuncties, maar wellicht ook wonen of andere bedrijvigheid.”  Alles ligt nog open. De gemeente betrekt  de bewoners en ondernemers in het gebied bij de plannen.   

Volledig scherm
© Erwin Stander, gemeente Bergen op Zoom

De gemeente heeft dus nog geen panklare plannen voor het gebied. Maar van der Velden ziet kansen voor de omgeving van de nieuwe meldkamer en het politiebureau die nu in aanbouw zijn.  ,,Het zou mooi zijn als bedrijven die gelieerd zijn aan het thema veiligheid hier ook een plek vinden.”

Duurzaam

Nieuwe functies, of het nu om wonen, werken of recreëren gaat,  moeten  een meerwaarde hebben voor de stad.  Ze moeten een bijdrage leveren aan de entreefunctie  die het gebied krijgt. Ook de openbare ruimte moet grondig worden aangepakt. Groener en toegankelijker zijn daarbij sleutelwoorden. En alles moet duurzaam. ,,We stimuleren het verduurzamen van bestaande kantoorgebouwen."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom