Volledig scherm
20191214 - HOOGERHEIDE - Pix4Profs/Tonny Presser - fluitketelschuiven op ijsbaan © Pix4Profs/Tonny Presser

Fluitketelschuiven is helemaal ingeburgerd in Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Fluitketelschuiven is helemaal ingeburgerd in Hoogerheide. Zaterdagavond vond de vierde editie plaats in de overdekte ijsbaan in Hoogerheide. Het spel is hetzelfde als curling, maar dan met fluitketels. 

Bram Beening, van de stichting Evenementenplein, kwam in 2016 op het idee om fluitketelschuiven op de ijsbaan te organiseren. "We wilden een extra publiekstrekker op onze ijsbaan en het was meteen een schot in de roos", vertelt Beening. 

Het gaat niet om winnen

Zaterdagavond deden 16 ploegen mee aan de wedstrijd. "De meeste ploegen doen al voor de vierde keer mee", zegt Beening. Een van die ploegen is de Woensdrechtse VVD onder leiding van hun teamcaptain Ronald Averdieck. "Ons team heet B&B WVVD", roept Averdieck wanneer hij net klaar is met de eerste ronde fluitketelschuiven. "Dat staat voor Bier & Bitterballen Woensdrechtse VVD. De VVD staat bekend om het nuttigen van bitterballen en een pilsje gaat er ook altijd in", lacht hij. 

Hij zegt dat het niet om het winnen gaat. VVD raadlid Robbert Jan Willeboordse denkt daar anders over. “We zijn al een keer tweede geworden en nu gaan we voor de eerste plek.” 

Damesteam in clubkleren

De Woensdrechtse politieke partij ABZ heeft een damesteam opgesteld met de naam ABZ Lady's. Ze zijn gekleed in de ABZ clubkleuren. Gele jurken met zwarte stippen. Andere teams die meedoen zijn gezinnen, families, De Rabobank, Fysio Faster en de Jumbo supermarkt. Allemaal komen ze er al snel achter dat een fluitketel richting een cirkel schuiven niet meevalt. 

De Woensdrechtse wethouder Hans de Waal doet mee met een vierkoppig team van de gemeente Woensdrecht. "We gaan eerst onze tactiek bespreken", roept hij richting zijn teamgenoten. De eerste fluitketel die De Waal het ijs opschuift, komt een paar meter vanaf de cirkel op zijn kant te liggen. Het team vertrekt na de eerste ronde richting een café op het Raedthuysplein waar de ijsbaan is aangelegd. "We gaan opnieuw onze tactiek bespreken", roept De Waal. Beening ziet dat de sfeer er weer goed inzit. "Elk jaar is het hier weer beregezellig".

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom