Een boom in de Zandstraat wordt flink teruggesnoeid omdat bij de reparatie van een gaslek een groot deel van de wortels dichtbij de stam is verwijderd. De boom kan daardoor omvallen.
Volledig scherm
Een boom in de Zandstraat wordt flink teruggesnoeid omdat bij de reparatie van een gaslek een groot deel van de wortels dichtbij de stam is verwijderd. De boom kan daardoor omvallen. © Pix4Profs/Tonny Presser

Gaslek oorzaak van snoeien boom

BERGEN OP ZOOM - Een gaslek in de Zandstraat eerder deze week heeft ervoor gezorgd dat een boom in diezelfde straat gekandelaberd moet worden. Dat is het sterk terugsnoeien van de boomkroon. Een flink deel van de wortels van de boom, direct naast de stam,  is verwijderd om een noodreparatie aan de gasleiding mogelijk te maken.

Bewoners roken een paar dagen geleden een gaslucht waarop de brandweer metingen verrichtte en een gaslek constateerde. Netbeheerder Enexis heeft het lek in de gasleiding gedicht maar kon niet voorkomen dat daarbij een deel van de boomwortels verwijderd moest worden.

Risico 

Door het weghalen van de wortels bestaat  nu het risico dat de boom kan omvallen.   En dus is deze woensdag de Zandstraat deels afgezet om een grote kraan de ruimte te geven en het snoeien van de boomkroon mogelijk te maken.  Door het kandelaberen van de boom kan deze zich waarschijnlijk enigszins herstellen. De boom wordt vanaf nu jaarlijks gecontroleerd.

Daarnaast hebben twee bomen in het Anton van Duinkerkenpark vorig weekend zwaar te lijden gehad van de stormachtige wind. Beide bomen waren voor een groot deel afgebroken. Een boom was er zo slecht aan toe dat de gemeente de boom helemaal heeft gekapt. 

Vogels nestelen in boomstam

Van de andere boom blijft de stam tot op enkele meters van de grond staan.  In de stam zitten namelijk diverse holtes die broedende vogels of vleermuizen kunnen gebruiken om te nestelen.

De bomen stonden al op de nominatie om gekapt te worden. Bij de boomveiligheidscontrole afgelopen najaar bleken de bomen al niet veilig te zijn. Toen al is een kapvergunning voor beide bomen aangevraagd. 

Het werk was nog niet uitgevoerd omdat de procedure om bezwaar te kunnen maken tegen deze kap nog niet voorbij was.  Omdat de veiligheid voor de omgeving in het geding was heeft de gemeente via een soort noodprocedure de bomen nu wel kunnen kappen. 

 —

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom