Volledig scherm
Camping de Bergse Hoeve © Majda Ouhajji

Geen uitbreiding Bergse Hoeve, niet nu, niet in de toekomst

BERGEN OP ZOOM - Geen uitbreiding van camping De Bergse Hoeve aan de Bergsebaan. Niet nu, niet in de toekomst. Dat is de boodschap van Ad van Meel van actiecomité Bergsebaan aan de gemeenteraad.

,,Het is geen uitbreiding. Het is een compleet nieuwe camping”, zegt Ad van Meel, die namens de buurtbewoners van de Bergsebaan spreekt. ,,Wij krijgen een tweede camping in onze achtertuin. En wethouder Patrick van der Velden bevestigt dat.”

Van Meel noemt het onbegrijpelijk dat de plannen van campingeigenaar Ad Kalkman - nadat de Raad van State ze in 2008 afschoot - opnieuw ter discussie staan. ,,Dit is hetzelfde plan als in 2017 is ingediend, maar dan aangepast.”

Verzet

Volgens Van Meel probeert De Bergse Hoeve sinds 1993 uitbreiding voor elkaar te krijgen. Keer op keer kwam de buurt in verzet. Tot zes keer toe zijn de plannen door de raad afgewezen. Twee jaar geleden voor het laatst.

De uitbreiding van De Bergse Hoeve valt onder het bestemmingsplan Buitengebied Oost. De procedure is vastgelopen. Wethouder Barry Jacobs wil die vlottrekken en een aparte procedure starten voor de uitbreidingsplannen van campingeigenaar Kalkman.

Die wil nu met 5,6 hectare camping uitbreiden, plus 2,7 hectare natuur. Kalkman probeerde eerder zijn terrein te vergroten. In 2009 met 12 hectare, twee jaar geleden met een kleiner plan. Beiden werden afgeschoten door de Bergse raad.

Verkeers-en geluidsoverlast

Bewoners vrezen verkeers- en geluidsoverlast. ,,Dit plan opnieuw voorleggen is zonde van de tijd en het geld. De uitbreidingsplannen van Kalkman hebben inmiddels een vermogen aan ambtelijke uren gekost. En ondertussen wordt ons woongenot vergald”, aldus Van Meel.

Bestemmingsplan Buitengebied Oost kreeg veel kritiek. Ook van Irene Franken van Franken Fruit. ,,Plots is onze bestemming aangepast van agrarisch naar natuur, waarom?” De fruitpluktuin aan de Balsedreef wil uitbreiden van 500 naar 1000 vierkante meter, zodat ze de winkel ruimer kunnen opzetten en internationale gezelschap beter kunnen ontvangen.

,,Veel ondernemers willen meer ruimte voor het organiseren van nevenactiviteiten. Omliggende gemeenten staan dat wel toe. Waarom Bergen op Zoom niet? Wij vragen dat voor alle ondernemers in het buitengebied.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom