Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Gemeente Bergen op Zoom neemt afstand van Nashville-verklaring maar hijst regenboogvlag niet: ‘Het is een symboolreactie’

BERGEN OP ZOOM - Het hijsen van de regenboogvlag als teken van verzet tegen de Nashville verklaring doet Bergen op Zoom niet. ,,We nemen als college wel afstand van de verklaring", stelt wethouder Andrew Harijgens. ,,Maar ik ga liever de dialoog aan met de kerkelijke genootschappen."

De Nashville verklaring is niet nieuw. ,,Wel nieuw is dat Nederlandse politici daar hun steun aan hebben gegeven", zegt Harijgens die begrijpt dat dat emoties losmaakt, vooral bij de LHBTI gemeenschap. ,,Ik raak daar ook geëmotioneerd door. Iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is.”  Tegelijkertijd noemt hij het hijsen van de regenboogvlag een symboolreactie. ,,Dat doen we bij andere bevolkingsgroepen ook niet. Als Geert Wilders iets lelijks roept over Marokkanen, hijsen we ook niet de Marokkaanse vlag.”

Dialoog

Harijgens gaat liever het gesprek aan met de kerkelijke gemeenschappen. ,,We staan met zijn allen voor dezelfde Bergse samenleving. Door de dialoog aan te gaan hoop ik gezamenlijk iets te bereiken.” Harijgens heeft al gesprekken gevoerd met de rooms-katholieke kerk en protestantse kerk. De wethouder gaat ook nog praten met de moskeeën. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom