Volledig scherm
De aftrap van het To-Taalhuis voor de gemeente Woensdrecht werd in Hoogerheide gegeven door (vlnr) BWI-taalcoördinator Monique Swagemakers, wethouder Lars van der Beek, ervaringsdeskundige Jan Kemps uit Sint Willebrord en Ernestine Schipper van de stichting Lezen & Schrijven. © Peter de Brie

Gemeente Woensdrecht krijgt To-Taalhuis voor mensen met taalprobleem

HOOGERHEIDE - Een To-Taalhuis waar iedereen die moeite heeft met lezen, schrijven, praten, rekenen en digitalisering terecht kan. Voor directe hulp of een nuttige verwijzing. Dat netwerk van de gemeente Woensdrecht en vele partners gaat op 8 mei van start.

Op basisschool De  Klim-Op in Hoogerheide stonden dinsdagmiddag tientallen aanbieders (scholen, logopedisten, bibliotheek), verwijzers (BWI, gemeente) en vrijwilligers op taalgebied aan de aftrap van het project. Vier betrokkenen aan het woord.

Taalcoördinator Monique Swagemakers van de BWI:

,,Laaggeletterden is een vervelend woord, maar het maakt wel duidelijk wie we willen bereiken: iedereen van 0 tot 100 jaar die zijn taalniveau wil verbeteren. Omdat het nodig is voor school, werk, gezin, administratie, of inburgering. Het To-Taalhuis is een netwerk van professionals en vrijwilligers. Na 8 mei is er elke donderdagochtend inloop bij de BWI. Daar kan iedereen met taalvragen terecht."

Wethouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht:

Quote

Sommige mensen zitten met de tranen in hun ogen omdat ze hun kleinkinde­ren niet kunnen voorlezen

Ernestine Schipper van de stichting Lezen & Schrijven over laaggeletterdheid

,,Ik zag zulke taalpunten al in Bergen op Zoom en Steenbergen. Goed dat er hier ook zo veel betrokkenen zijn. Wie een brief, bijsluiter of invulformulier niet kan lezen, voelt vaak schaamte. Hopelijk komen die mensen wel over de drempel bij het To-Taalhuis."

Ernestine Schipper van de stichting Lezen & Schrijven:

,,Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders ouder dan 16 jaar moeite met lezen, schrijven en rekenen. Twee derde is hier geboren en naar school gegaan. Gewone mensen die hun beperking goed verstopt hebben, maar wel in de knel komen. Dan blijf je in armoede hangen, snap je de afbetalingsregeling voor je tv niet, of zit met tranen in je ogen omdat je je kleinkinderen niet kan voorlezen."

Ervaringsdeskundige Jan Kemps uit Sint-Willebrord:

,,Ik kwam jong en laaggeletterd van school en ging werken, maar ik bleef er last van houden, bij mijn werk, toen ik bokstrainer wilde worden. Pas op latere leeftijd kwam ik via de GGZ weer in de schoolbanken terecht. Mijn leven is er alleen maar beter van geworden."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom