Volledig scherm
Het hoofdgebouw van GGZ WNB op landgoed Vrederust in Halsteren. De Kade staat in de Karel Doormanstraat, in een woonwijk achter GGZ WNB-kantoren in de Rooseveltlaan waarvan de huur wordt opgezegd. © Tony Presser / Pix4Profs

GGZ WNB sluit jongerenafdeling De Kade

BERGEN OP ZOOM – GGZ Westelijk Noord-Brabant sluit De Kade, een gebouw in de Karel Doormanstraat in Bergen op Zoom waar jonge volwassenen (18-23 jaar) met psychiatrische aandoeningen worden behandeld.

De sluiting is een gevolg van de kortingen vanuit het rijk op de geestelijke gezondheidszorg, zegt Ineke Strijp, bestuurder bij GGZ WNB. ,,Er was plaats voor 16 patiënten, maar door afgenomen zorginkoop door zorgverzekeraars nam het aantal patiënten de afgelopen jaren af. We hadden nog 4 patiënten, dat was financieel niet meer vol te houden.”

Het besluit is mede ingegeven door de zoektocht naar geld om de begroting voor 2018 op orde te krijgen. GGZ WNB moet het tekort van 6,1 miljoen van eind vorig jaar zien om te buigen naar een tekort van 1,7 miljoen dit jaar. Volgend jaar moet de instelling weer op nul uitkomen, dat wil zeggen zwarte cijfers schrijven.

Overgeplaatst

De cliënten van De Kade zijn intussen elders bij GGZ WNB ondergebracht. ,,Een wordt ambulant behandeld, drie verhuisden naar De Schelde, een afdeling voor volwassenen. Hier zie je de verschuiving die overal in het land gaande is en het gevolg is veranderde bekostiging: van behandeling binnen een instelling naar ambulante behandeling bij de mensen thuis. Dat is goedkoper.”

Nieuwe bestemming

Wat er met het pand in de Karel Doormanstraat gebeurt, is nog onderwerp van overleg waar onder meer de gemeente Bergen op Zoom bij betrokken is. De sluiting van De Kade gaat niet gepaard met banenverlies. Eerder dit jaar greep GGZ WNB in bij onder meer de activiteitenbegeleiding; in totaal werden 23 banen geschrapt.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom