Grease van The MusiCompany is een voltreffer

Recensie + videoBERGEN OP ZOOM - Grease is the word voor The MusiCompany, die dit jaar vijftien jaar bestaat en dat viert met deze rock & rollmusical. De film Grease is veertig jaar oud en wie kent niet de liedjes You’re the one that I want en Hopelessly devoted to you? Grease is vooral een zang- en dansmusical. De jongens en meiden van Rydell High School dagen elkaar constant uit. Het verhaal is flinterdun en kent geen diepgang. Dat is geen probleem, het gaat om de spetterende energie van de jeugd en dat weet The MusiCompany kundig op de planken te brengen.

De kern van de cast bestaat uit zes koppels. Deze twaalf spelers hebben een karakter met hun ‘eigen aardigheden’ en dat leidt tot aantrekkelijk spel. Goed gebekt, arrogant, verontwaardigd en hopeloos verliefd zetten ze hun rollen uitvergroot neer. Hun dialogen bestaan uit oneliners die ze op elkaar afvuren. Danny en Sandy (Marty Braat en Femke Doomen) hebben een groot register aan emoties tot hun beschikking. Wietske Bakx als Rizzo heeft een prachtige zangstem. Haar lied, zittend zingend voor de auto, is een hoogtepunt. Temmo Berends en Marit Bakx als Roger en Jan vallen op met hun geloofwaardige spel en timing.

Spectaculair

De dansvormen zien er spectaculair en levendig uit; hier is het ensemble op zijn best. De achtkoppige band klinkt professioneel, met opvallende gitaar- en saxofoonklanken. De liedjes met Nederlandstalige teksten komen goed uit de verf. Het preutse moralisme dat zo kenmerkend kan zijn voor de Amerikaanse theater- en filmwereld is in deze voorstelling afwezig. Gelukkig maar. Het taalgebruik is van deze tijd. Dat maakt de musical aantrekkelijk voor een jong publiek.

De vormgeving is af. De decorprojecties dragen bij aan de Amerikaanse sfeer. De kleding is bijzonder fraai, de kapsels zijn van topniveau. The MusiCompany heeft weer een stap gezet naar een nog betere productie. Dat belooft wat voor de volgende vijftien jaar.

‘Grease’ van The MusiCompany. Gezien op 7 november 2018 (try out) Schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom. Regie Henk Witjes. Muzikale leiding: Pierre van Broekhoven. Choreografie: Jorina Verhees. Nog te zien 8, 9, 10 en 11 november 2018, aanvang 20.00 uur. Op 10 en 11 november, aanvang 14.00 uur.

Volledig scherm
Greased Lightning. © Pix4Profs/Peter van Trijen
 1. Doorstromen van havo naar vwo? Op de ene school in West-Brabant gaat het eenvoudiger dan de andere

  Doorstro­men van havo naar vwo? Op de ene school in West-Bra­bant gaat het eenvoudi­ger dan de andere

  WEST-BRABANT - Willen leerlingen na het behalen van hun havodiploma door naar het vwo? Dat kan op de ene West-Brabantse school al met een positief advies van de docent, terwijl de andere school een lijst met eisen voorstelt. Uit een rondgang van deze krant onder alle middelbare scholen met havo en vwo blijkt dat er grote verschillen bestaan over hoe scholen omgaan met ‘doorstromers’.
 2. Coninck ambieert opnieuw een Bib Gourmand met zijn nieuwe bistro in Bergen op Zoom
  PREMIUM

  Coninck ambieert opnieuw een Bib Gourmand met zijn nieuwe bistro in Bergen op Zoom

  BERGEN OP ZOOM - Vanuit Bergen op Zoom en zelfs uit Antwerpen reden ze graag naar Scherpenisse. Het doel van de rit: een culinaire belevenis bij de Gouden Leeuw en later Vis aan de Markt. Totdat het restaurant van Maurice de Coninck, ruim een jaar geleden, dicht ging. De reden: een ook in financieel opzicht slecht verlopen scheiding. Natuurlijk heeft die vervelende afloop hem pijn gedaan. ,,Het was mijn levenswerk.''

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom