Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht (links van deze grenspaal bij Huijbergen), hier met zijn collega's van Vlaamse buurgemeenten in 2018. Samen met de burgervaders Rik Frans van Stabroek en Dirk Van Mechelen van Kapellen roept hij regiobewoners nu op om de strenge regels voor grensverkeer tijdens de corona-crisis te respecteren.
Volledig scherm
Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht (links van deze grenspaal bij Huijbergen), hier met zijn collega's van Vlaamse buurgemeenten in 2018. Samen met de burgervaders Rik Frans van Stabroek en Dirk Van Mechelen van Kapellen roept hij regiobewoners nu op om de strenge regels voor grensverkeer tijdens de corona-crisis te respecteren. © archieffotoTonny Presser

‘Grensverkeer moet strenge regels naleven, hoe vervelend ook’

PUTTE - Inwoners van de grensstreek moeten de strenge regels inzake grensverkeer, hoe vervelend ook, naleven om de coronacrisis te helpen bestrijden. Die dringende oproep doet burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht in een gezamenlijke brief met zijn collega’s uit Kapellen en Stabroek.

Ja, beperkende maatregelen in een regio waar mensen zo gewend zijn om de grens over te steken zijn onwennig, onprettig en onhandig, erkennen de drie burgemeesters in hun schrijven van maandag aan de bevolking. ,,Maar het is van groot belang dat we in deze crisistijd gezamenlijk optrekken”, betogen zij.

Noodzakelijk voor gezondheid

Op last van de Belgische overheid moeten Vlaamse gemeenten de landsgrens afsluiten met barrières of bemande controleposten. ,,Wij realiseren ons dat dit tot vervelende situaties leidt, omdat veel van onze inwoners gebruik maken van elkaars voorzieningen. Maar het is noodzakelijk voor de gezondheid.”

Werk, mantelzorg, co-ouderschap

Niet noodzakelijke verplaatsingen tussen Nederland en België, zoals recreëren, winkelen, boodschappen doen en tanken zijn verboden. Een grenspassage voor werk, mantelzorg of co-ouderschap mag wel, evenals goederen- en dienstenverkeer.

Vignet voor cruciale sectoren en beroepen

Grensarbeiders buiten vitale sectoren of cruciale beroepen mogen alleen met een verklaring van hun baas de grens over voor werk. Wie wel zo’n bijzondere baan heeft, kan een speciaal vignet aanvragen bij de Belgische overheid. 

Flinke boetes

Via België rijden bij het reizen van punt A naar B in Nederland is niet toegestaan, met uitzondering voor mensen met bijzondere banen, én een vignet. Overtredingen kunnen fors worden beboet.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom