Volledig scherm
Bij de Halsterse tennisvereniging HTV bestaat een groep ouderen die nog fanatiek tennissen. Met voorop Mar van Doorn (82 jaar) en Jo Janssen (91 jaar). © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Halsterse Seniorentennisclub heeft duizend jaar tenniservaring

HALSTEREN - Wie op een woensdagmorgen langs de tennisbanen van de Halsterse Tennis Vereniging (HTV) op sportpark De Beek in Halsteren loopt, ziet grote bedrijvigheid op de banen. Senioren in alle leeftijdscategorieën blijken het spel nog niet verleert te zijn. Het is een groep met duizend jaar tenniservaring.

Met het zweet op het voorhoofd worden er discussies gevoerd over een bal die in of uit was, want winnen vinden de senioren nog steeds een vereiste. 

Goed voor de sociale contacten

Quote

Door te tennissen blijf ik in beweging

Jo Janssen (91)

Wie meteen opvalt, is de 91-jarige Jo Janssen. De geboren Limburger, die al sinds 1976 in Halsteren woont, is de oudste van seniorengroep. De oud-wiskunde leraar van ‘t Rijks’ zegt tennissen nog steeds een mooie sport te vinden. Janssen: ,,Ik heb 20 jaar op Curaçao gewoond en daar heb ik het spelletje geleerd. Ik heb ook gevoetbald maar dat is vergeleken met tennis een ruwe sport. Bij tennisclubs heb je er ook leuke dames bij. Op woensdag spelen we altijd samen met dames. Door te tennissen blijf ik in beweging en het is goed voor de sociale contacten.” 

Zijn maatje is Mar van Doorn, met 82 jaar nog een jonkie vergeleken met Janssen. De Limburger noemt hem zo’n beetje de regelneef van de seniorengroep. Van Doorn: ,,Ik regel altijd wie tegen wie speelt en ik regel ook of we binnen of buiten spelen. Als iemand niet komt spelen meldt die zich bij mij af.”

Kusclub

Ook over het wel en wee van de senioren wordt van Doorn op de hoogte gehouden. Van Doorn, die in Den Haag is geboren, in Halsteren heeft gewoond en nu al weer 25 jaar Bergenaar is, heeft ooit in zijn studententijd gehockeyd en getafeltennist maar daarna is gaan tennissen. ,,Tennis vind ik een leuke sport. Je kunt het samen met je partner spelen. Ik heb 30 jaar competitie gespeeld. HTV is een gezellige club er worden veel activiteiten gehouden. Onze seniorenclub wordt ook wel smalend de kusclub genoemd. We spelen op woensdag samen met dames. Na afloop van een wedstrijd wordt er wel eens gekust en dat levert soms jaloerse blikken op.” 

Quote

We spelen op woensdag samen met dames. Na afloop van een wedstrijd wordt er wel eens gekust en dat levert soms jaloerse blikken op

Mar van Doorn (82)

Van Doorn is al 47 jaar lid van HTV en Jansen 42 jaar. Allebei zijn ze in 2014 gestopt met het spelen van competitiewedstrijden. Aan stoppen bij HTV wordt nog niet gedacht. Janssen: ,,Ik heb nog steeds veel strijdlust en kan slecht tegen verlies. Naarmate ik ouder word ga ik steeds meer verliezen. Aan het eind van vorig jaar heb ik even overwogen te stoppen, maar ik ben snel van gedachten veranderd. HTV is een fijne club. Er zijn er wel eens meningsverschillen, maar ik heb er nog nooit vervelende dingen meegemaakt.”

  1. Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenbergen
    PREMIUM

    Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenber­gen

    STEENBERGEN - Het kan nog honderden jaren duren. Maar er komt een dag dat iemand hem vindt: de koker met spulletjes die zondag bij de opening van Fort Henricus in Steenbergen de grond in is gekatapulteerd. Met een piepklein Gummaruskerkje en Pompejusje, bloemenzaadjes, een brief van burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen, maar ook een cd met waterlinie-raps en een boekje met wandeltochten.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom