ProefMei in het Markiezenhof, vorig jaar. Het is niet waarschijnlijk dat het culinaire festival dit jaar plaatsvindt.
Volledig scherm
ProefMei in het Markiezenhof, vorig jaar. Het is niet waarschijnlijk dat het culinaire festival dit jaar plaatsvindt. © pix4profs/petervantrijen

Het doorgaan van deze Bergse evenementen na 1 juni is onzeker

BERGEN OP ZOOM - 90's No Limits, Op de T, Koningsdag: vorige week kregen verschillende evenementen te horen dat ze dit jaar niet plaats mogen vinden vanwege het coronavirus. Tot 1 juni is alles afgelast. Maar hoe zit het met de Bergse evenementen daarna?

Dennis van Tilborg weet het vrij zeker: ,,Het is niet waarschijnlijk dat ProefMei doorgaat.” Het culinaire festival staat gepland van 11 tot en met 14 juni. Tijdens ProefMei is er altijd veel aandacht voor de drie A’s: asperges, ansjovis en aardbeien. Daarbij werkt de organisatie nauw met de horeca, vooral restaurants. En die zijn nu dicht. 

Evenement breder trekken

,,Er ligt nu geen prioriteit voor ons”, geeft Van Tilborg toe. ,,We zijn bezig met onze partners om te kijken hoe we het beste met deze situatie om kunnen gaan.” Het idee is geboren om het evenement breder te trekken dan alleen ProefMei, vertelt hij. Daar zijn nu gesprekken over gaande. Van Tilborg kan nog niet ingaan op de inhoud daarvan. ,,Het positieve is dat als we iets organiseren, het betekent dat dit allemaal achter de rug is. En dat is het belangrijkste.”

Krabbenfoor: beslissing uitgesteld

Quote

Het positieve is dat als we iets organise­ren, het betekent dat dit allemaal achter de rug is.

Dennis van Tilborg, ProefMei

Over de Krabbenfoor, die gepland staat voor eind juli, is nog geen besluit genomen. Luud van de Ven van ondernemersvereniging Sterck zegt dat de voorbereidingen ervoor voorlopig wel ‘on hold staan’. ,,We hebben al de nodige voorbereidingen getroffen en normaal gezien komen we nu in een fase dat we dingen ook gaan afspreken. Maar dat hebben we even voor ons uitgeschoven. Sterck heeft met mede-organisator iNQ Events afgesproken om het besluit over het wel of niet doorgaan van de braderie eind april of begin mei te nemen.

Maria Ommegang

Ook JazzBoZ heeft nog geen besluit genomen, maar die zal snel vallen. Eind deze week, verwacht voorzitter Bart Aarts. Het jazzfestival staat gepland voor 5, 6 en 7 juni. Later die maand is de Maria Ommegang. Het is de bedoeling dat de dankstoet voor de 76e keer door Bergen op Zoom trekt. Of dat ook gaat gebeuren, is niet duidelijk. In een nieuwsbrief zegt de organisatie het nog niet te weten. ‘Dat moeten we afwachten. De voorbereidingen gaan gewoon door, al moet persoonlijk contact op dit moment zoveel mogelijk gemeden worden.’

Vuelta in Bergen op Zoom

Of de Spaanse wielerkoers de Vuelta doorgaat, is ook nog niet bekend. De wielrenners doen dit jaar ook Nederland aan en komen door West-Brabant. De gemeente gaat in ieder geval door met de voorbereidingen daarvoor. Op internet heeft de gemeente Bergen op Zoom een oproep geplaatst voor vrijwilligers die willen helpen op zondag 16 augustus, als het wielerpeloton door de Markiezenstad komt. ‘Door alle ontwikkelingen rond het coronavirus is het natuurlijk nog onzeker of dit wielerspektakel door kan gaan. Toch gaan de voorbereidingen voorlopig nog wel door’, schrijft de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom