Gaat dit nog jarenlang zo duren? Niemand zit erop te wachten. Toch dreigt dit scenario
Volledig scherm
Gaat dit nog jarenlang zo duren? Niemand zit erop te wachten. Toch dreigt dit scenario © Jan van de Kasteele

Impasse rond Ketrientje: ‘zet er tijdelijke bewoners in’

BERGEN OP ZOOM - Tijdelijke bewoners in voormalig zorgcentrum Huize St. Catharina. Met die oplossing komt het Cuypersgenootschap. Want deze erfgoedclub volhardt in het verzet tegen sloop van het complex in de binnenstad van Bergen op Zoom.

Cuypersgenootschap trekt daarbij nauw samen op met de plaatselijke Vereniging tot Behoud Ketrientje en Erfgoedvereniging Heemschut, zegt Leo Dubbelaar. ,,Langdurige leegstand is niet goed voor de buurt.” Om verloedering van het complex tegen te gaan is tijdelijke bewoning een optie. ,,Op deze manier worden in heel Nederland duizenden panden keurig onderhouden en blijven dorpen en steden leefbaar.”

‘Sloop is ongewenst’

De drie organisaties zijn door bijna de complete gemeenteraad van Bergen op Zoom opgeroepen hun verzet tegen sloop te staken. Maar doen dat niet. Ze vinden dat hoofdgebouw en zusterhuis wel degelijk monumenten zijn. ,,Sloop van deze beeldbepalende panden is zeer ongewenst en slaat een gat in het beschermde stadsgezicht van Bergen op Zoom.” Daardoor kan ‘t Ketrientje nog heel lang leeg staan, erkent Dubbelaar. ,,Niemand zit te wachten op een dichtgespijkerd pand.”

Quote

Niemand zit te wachten op een dichtge­spij­kerd pand

Leo Dubbelaar, Cuypersgenootschap

Volgens Dubbelaar heeft het Cuypersgenootschap voorstellen gedaan ‘om uit de impasse te komen’. De gemeente moet volgens hem de regie pakken. Want het huidige rapport waar de beslissing om toch te slopen is gebaseerd is in de ogen van het genootschap onvolledig. ,,De besluitvorming is vervolgens ook gedaan door een onvolledig college, zonder volwaardige wethouder monumentenzorg.”

Ook Paul Brooijmans van de Vereniging Behoud ‘t Ketrientje hekelt het onderzoek. ,,Het rapport bevat veel onwaarheden. Het gehele complex verkeert in een bouwkundig goede staat. Sloop en herbouw is onwenselijk en veroorzaakt veel materiaalverspilling. Renoveren en niets slopen is milieutechnisch en financieel het meest wenselijk”, zegt hij in een brief aan de gemeente. ,,Veel panden aan het Sint Catharinaplein zijn de afgelopen jaren prachtig gerenoveerd. Nu een beeldbepalende gevel slopen is misdadig. In de huidige staat heeft het complex vele mogelijkheden in zich zoals woningen voor kleinere huishoudens. Daar is vraag naar en het is betaalbaar.”

Blindelings

En Piet Juten van dezelfde vereniging zegt in een brief aan de gemeenteraad: ,,U slaat onze argumenten in de wind, althans u reageert hier niet op en volgt blindelings het advies van het college. Dat is niet alleen onverstandig, het leidt er ook toe dat we gebruik zullen maken van de bezwaarprocedures die wettelijk worden geboden.”

Raadslid Sander Siebelink van Lijst Linssen die het initiatief nam voor de gezamenlijke oproep vanuit de gemeenteraad naar de drie erfgoedorganisaties reageert teleurgesteld. ,,Wat is je belang, probeer er boven uit te stijgen, wil je nog jaren leegstand dan”, vraagt hij zich af. Wat hem betreft gaan tanteLouise en de drie organisaties nog eens om de tafel.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom