Volledig scherm
© Evert-Jan Daniels

Indie Herdenking in Residentie Moermont

BERGEN OP ZOOM - Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom herdenkt Nederland op die datum jaarlijks alle slachtoffers van de Japanse bezetting. 

Sinds drie jaar vindt die herdenking ook plaats in Indische Woning van Residentie Moermont aan de Veilingdreef 6 in Bergen op Zoom. Het initiatief gaat uit van Henk Beijen (75) die op 16-jarige leeftijd vanuit Indonesië naar Nederland kwam. Van de Japanse bezetting kan hij zich niet veel herinneren, wel van de onafhankelijkheidoorlog die twee dagen later na de capitulatie begon door het uitroepen republiek Indonesië en tot 27 december 1949 duurde. 

Opa

Beijen: ,,Mijn opa was pro-Nederland en zette Nederlandse vlaggetjes voor het raam. Wij werden Europees opgevoed. Ons huis werd beschoten en besmeurd. Ik ben een jaar niet school gegaan. Indië ben ik altijd in mijn hart blijven dragen." Freek Derwort (84) heeft de Japanse bezetting aan den lijve ondervonden. ,,Als kind moest ik samen met mijn broer van de Japanners latrines schoonmaken. Later tijdens de Bersiap (onafhankelijks oorlog) ben ik drie jaar bij de Gouverments Marine geweest. Toen we naar Nederland kwamen zijn we opgevangen in Valkenburg. Over Nederland hebben we nooit geklaagd. Ik heb zelf altijd de Indië Herdenking in stilte herdacht." De aardbeving op Lombok zegt hij nauwlettend te volgen. Drie keer is hij daar op vakantie geweest.

Waardige herdenking

,,Het wordt een waardige herdenking", zegt Beijen. ,, Het begint om 11.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Het programma van dit jaar bestaat uit een uitleg over het landelijk thema 'De Geest Overwint', er wordt een fragment voorgelezen uit het boek 'Junyo Maru' een Japans vrachtschip dat in 1944 werd getorpedeerd door een Britse onderzeebot HMS Trudewind, met ongeveer 5600 doden tot gevolg. Na een minuut stilte speelt een Angklungorkest het Wilhelmus. Wethouder Barry Jacobs, die officier is geweest bij de Koninklijke Landmacht en deelgenomen heeft aan missies in Afghanistan en Irak, houdt een toespraak en het 'Indische Onze Vader' zal worden gezongen. Na afloop is er een gezamenlijke lunch voor de genodigden. Beijen zegt blij te zijn met de aanwezigheid van de Wethouder. ,,Dat geeft aan de Indië Herdenking meer cachet. Ik droom er van dat de gemeente Bergen op Zoom deze Indië Herdenking omarmt en er een gevolg aan zal geven."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom