Volledig scherm
Bergen op Zoom - 08/03/18 - Zwembad De Schelp © Chris van Klinken / Pix4Profs

Inwoners Bergen op Zoom kunnen gaan tekenen voor referendumverzoek PvdA over zwembad De Schelp

BERGEN OP ZOOM - Kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Bergen op Zoom die steun willen geven aan het PvdA-initiatief voor een lokaal referendum over de toekomst van zwembad De Schelp, kunnen zich tot en met 28 juni melden in het Stadskantoor aan Plein XIII. Daar ligt een ondersteuningsformulier klaar dat inwoners kunnen tekenen.

Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom woensdag bekendgemaakt. De PvdA-fractie kondigde het referendumverzoek vorige week in de gemeenteraad aan met het idee dat de daaropvolgende dag (afgelopen vrijdag) al getekend zou kunnen worden door burgers. Dat ging niet door vanwege onduidelijkheden rond het te tekenen formulier. Inmiddels zijn die hobbels uit de weg geruimd en kan er van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur getekend worden. Inwoners moeten wel kiesgerechtigd zijn en een geldig legitimatiebewijs meenemen.

200 handtekeningen

De referendumverordening schrijft voor dat er 200 handtekeningen nodig zijn om het verzoek voor een referendum op de agenda te krijgen van de Bergse gemeenteraad. PvdA-raadsleden Joey van Aken en Adam Ahajaj moeten die 200 handtekeningen uiterlijk op 28 juni binnen hebben. Als dat lukt, kan het referendumverzoek op donderdag 5 juli besproken worden in de raad, aldus gemeentewoordvoerder Erwin Stander. In diezelfde raadsvergadering staat overigens het collegevoorstel over De Schelp geagendeerd. In de raadsvergadering zal het referendumplan eerst aan bod komen. Als de gemeenteraad het initiatief naar de prullenmand zou verwijzen, is het meteen einde verhaal. Als dat niet gebeurt, zijn nog eens 3000 ondersteuningshandtekeningen nodig.

Speeltje

Coalitiefracties GBWP en VVD lieten via sociale media al weten niets te voelen voor een referendum. GBWP-voorman Evert Weys vindt het te gek voor woorden om als armlastige gemeente minimaal 80.000 euro uit te trekken voor een volksraadpleging. VVD-raadslid Joost Pals sprak op Facebook over een 'speeltje van een raadsfractie'. PvdA-leider Joey van Aken ziet in de schuldenpositie van Bergen op Zoom juist een argument vóór een referendum. Renovatie van De Schelp gaat miljoenen kosten. Alle reden dus, aldus Van Aken, om inwoners te vragen wat zij daarvan vinden. De kosten van een referendum staan bovendien niet in verhouding tot andere uitgaven van Bergen op Zoom, vindt Van Aken. Een referendum dwingt het college bovendien om alle kosten en informatie over De Schelp open op tafel te leggen. Een meerderheid van de raad besloot vorige week om geheimhouding op te leggen. Dat was tegen het zere been van Lijst Linssen, BSD, PvdA en SP.

Volledig scherm
Joey van Aken, fractieleider PvdA in Bergen op Zoom. 'Met een referendum moet alle informatie over De Schelp op tafel komen'. © Franka Van Der Rijt
  1. Vrienden van Bokki uit Huijbergen gaan kraamkliniek bouwen in Mowi, Tanzania
    PREMIUM

    Vrienden van Bokki uit Huijbergen gaan kraamkli­niek bouwen in Mowi, Tanzania

    HUIJBERGEN - De Vrienden van Bokki beginnen in februari aan hun nieuwe 'missie': het bouwen van een kraamkliniek in Tanzania aan de voet van de Kilimanjaro. In februari beginnen vier enthousiastelingen aan de bouw, in september gaat een groep sportievelingen de Kilimanjaro beklimmen om geld in te zamelen voor deze kraamkliniek. Een mooie klapper voor hun 35-jarig bestaan. ,,De lokale bevolking is erg gebaat bij zo'n plek", aldus penningmeester Richard van Stel.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom