Volledig scherm
In het Zwijnshoofd werd zaterdagmiddag de aftrap gegeven voor de viering van het 50-jarig van de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom © Florence Imandt

Jarige Geschiedkundige Kring presenteert website om Bergse verhalen bij elkaar te sprokkelen

BERGEN OP ZOOM - Wil jij jouw verhaal of anekdote kwijt over een mooie, leuke, belangrijke historische plek in Bergen op Zoom? Ga dan nu meteen naar de website verhalensprokkelaar.nl.

Dat is een gloednieuwe website van de Geschiedkundige Kring die zaterdag de lucht in ging. Het is het cadeautje van de organisatie aan de stad vanwege het 50-jarig bestaan. De verhalen worden door een redactieteam van jongeren beoordeeld en geredigeerd. De meest informatieve verhalen komen op een app te staan die nog in ontwikkeling is en in november wordt gepresenteerd. Met die app in de hand kun je tijdens een rondwandeling door de stad op bepaalde plekken de verhalen van de Bergenaren lezen. 

Volledig scherm
Zicht op de Noordzijde Haven van Bergen op Zoom in de tijd dat die nog niet gedempt was. © West-Brabants Archief
Quote

We willen nieuwe groepen verslaafd laten raken aan de geschiede­nis van Bergen op Zoom

Marc van der Steen, bestuurslid Geschiedkundige Kring

Het idee voor het verzamelen van verhalen van 'gewone mensen' ontstond een paar jaar geleden, vertelde Marc van der Steen, bestuurslid van de Geschiedkundige Kring. ,,We vinden het belangrijk om nieuwe groepen verslaafd te laten geraken aan geschiedenis. Ik doel dan op mensen onder de veertig jaar. Die lezen over het algemeen geen lappen tekst meer, dus hebben we gezocht naar een eigentijdse invulling en presentatie."

Tijdens de lancering van de website verhalensprokkelaar.nl zaterdagmiddag in Vestzaktheater Het Zwijnshoofd kreeg De Geschiedkundige Kring felicitaties van twee andere jubilerende historische organisaties:  Museum Het Markiezenhof en de Vrienden van het Markiezenhof. Woordvoerders daarvan spraken beiden het voornemen uit in de toekomst meer te gaan samenwerken. 

Volledig scherm
Schilderij van de Grote Markt van Bergen op Zoom, toegeschreven aan Abel Grimmer, vermoedelijk gemaakt tussen 1590 en 1597. © image courtesy National Gallery of Art

Vanwege het gouden jubileum van de Geschiedkundige Kring zijn er nog veel meer activiteiten dit jaar:
- Alle oude studies die de afgelopen 50 jaar werden uitgegeven en niet meer verkrijgbaar zijn, worden digitaal ter beschikking gesteld.

- Geschiedenisquiz met vragen die uitsluitend gaan over de jaren tussen 1968 en 2017

- Luxueuze jubileumuitvoering van kwartaalblad De Waterschans met het thema '50' waaraan in ieder geval ook Markiezenhof en Vrienden van het Markiezenhof meewerken.

- Jeugdmonumentendag voor volwassenen op 10 juni.

- Eind november wordt een boek gepresenteerd over vijftig locaties of gebouwen in Bergen op Zoom die de afgelopen 50 jaar verdwenen; denk bijvoorbeeld aan de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid.

Na afloop van de jubileumpresentatie was er 'historisch verantwoorde' muziek van de Roosendaalse band OP-Sound die gespecialiseerd is in muziek uit de jaren zestig. Dat is de periode waarin de Geschiedkundige Kring werd opgericht, 'uit onvrede door bezorgde Bergenaren die veel moois in de stad zagen verdwijnen', zo lichtte voorzitter Koert Damveld in zijn toespraak toe. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom