Andra Blom, relatiebemiddelaar
Volledig scherm
Andra Blom, relatiebemiddelaar © Pix4Profs/Tonny Presser

Je zit thuis, maar je wil daten: ‘Wees creatief’

Dilemma, dilemma. Je bent single en zoekt juist in deze tijd van sociaal isolement een partner. Maar waar? Op een bankje in Bergen op Zoom geeft Andra Blom tips. 

Ze is al wat jaartjes relatiebemiddelaar. Andra Blom (58) komt thuis bij mensen die een partner zoeken en geeft advies. Een betaalde koppelaar, oneerbiedig gezegd. Vrolijke dame. Van origine therapeut, enige tijd geleden gescheiden en inmiddels weer met een partner. Ervaringsdeskundige, zegt zij zelf. ,,En wat levenservaring helpt zeker bij deze job."

Eenzamer

Maar een coronacrisis heeft ook consulente Andra Blom nog nooit eerder hoeven meemaken. ,,Nu mensen wordt aangeraden om thuis te blijven, merk ik dat alleenstaanden de eenzaamheid nog meer voelen. Dat ze, juist nu intiem sociaal contact wordt afgeraden, behoefte hebben aan iemand om zich heen. Een partner om het leven te delen. We krijgen momenteel méér aanvragen", zegt de franchisenemer van bemiddeling Toekomstrelatie.

We hebben onze eerste date op een lange bank, buiten aan de Bergse Boulevard langs het water. De zon schijnt, maar de oostenwind is schraal. Blom draagt een jurk in de kleur van de liefde. ,,Mijn nette werkkleding.”

Swipen

Ze hoort op huisbezoek naar eigen zeggen vaak dat singles in dit digitale tijdperk 'verloren rond surfen op datingsites'. ,,Ze swipen van foto naar foto, van profiel naar profiel. Maar wat is echt en wat is nep? En hoe blijf je veilig tijdens een afspraak, met wie krijg je te maken, wat zijn de bedoelingen?”

Het is nogal een lastige tijd voor een eerste date. Waar je voorheen een afspraak kon maken in een restaurant of café, is nu de deur gesloten. Geen mensen om je heen, desnoods een bekende chaperonne een tafel verderop, tijdens de onbewaakte kennismaking met een verse vlam. 

Quote

Ga lekker picknicken, loop een kunstroute, doe een puzzel­tocht, maak samen foto's

Andra Blom, relatiebemiddelaar

Matchmaker

En daar komt Blom om de hoek. In het besef dat het vooral een commerciële boodschap lijkt, overal moet de kachel branden, houdt zij een pleidooi voor relatiebemiddeling. ,, Wij komen vaak enkele uren aan huis voor een screening en inschrijving. Weten meer dan je aan een foto op sociale media kunt zien. Niet oppervlakkig, niet zomaar een eerste indruk; dan weet je beter wat past, wat een klik kan geven en hoef je niet zomaar wat in het wilde weg te daten, met nogal wat risico's van dien.”

Veilige date

Matchmaker Andra raadt haar klanten normaal gesproken aan om voor een blind date in een veilige horeca-omgeving af te spreken. Nu alles gesloten is, denkt ze meer aan een wandeling of fietstocht. ,,Of ga picknicken in een park, spreek af wie wat meeneemt, loop een openbare kunstroute, doe een puzzeltocht, huur een bootje, spreek af om samen foto's te maken of te gaan schilderen als dat een gezamenlijke hobby is. Wees creatief. Maar houdt een beetje afstand, zeggen we er nu nog een keertje extra bij.”

Jongeren

Voor jongeren die geen trek hebben in een relatiebemiddeling, of daar geen honderden euro's aan kunnen spenderen, heeft Blom nog wat gratis tips.

 ,,Ik snap dat ze niet door mij bemoederd willen worden, maar ze kunnen soms wat naïef zijn. Ik zeg: date nóóit een eerste keer op een afgelegen of onbekende plek. Nooit bij iemand thuis of op een werkplek waar verder niemand is. Zorg dat er anderen in de buurt zijn, dat jouw beste vriend of vriendin weet waar je op welk tijdstip bent. Zorg dat je altijd weg kunt lopen wanneer jij zelf wilt. En doe wat leuks, iets actiefs samen.” 

Andra Blom, relatiebemiddelaar
Volledig scherm
Andra Blom, relatiebemiddelaar © Pix4Profs/Tonny Presser

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom