Knobbelzwanen in weiland rond de Moerstraatseweg doen zich tegoed aan jong ingezaaid gras.
Volledig scherm
Knobbelzwanen in weiland rond de Moerstraatseweg doen zich tegoed aan jong ingezaaid gras. © peter van trijen/pix4profs

Knobbelzwanen kunnen zich beter niet laten zien in Steenbergen

STEENBERGEN - De knobbelzwanen die zich rond de Moerstraatseweg in Steenbergen tegoed doen aan (jong ingezaaid) gras kunnen zich tot eind mei beter niet laten zien op een perceel aan de Boswijkdreef.

Omdat verjagen niet lukt heeft Faunabeheereenheid Noord-Brabant van Gedeputeerde Staten een ontheffing gekregen voor het verjagen met ondersteunend afschot, het doden van de zwanen.

Omdat de schadegevoelige periode voor pas ingezaaid grasland beperkt is tot één groeiseizoen en het gaat om één perceel wordt de ontheffing verleend voor een beperkte periode.

Beschermde inheemse diersoort 

Ook gisteren scharrelde een grote groep zwanen rond op een veld aan de Moerstraatseweg, op grote afstand van het 'verboden' gebied. Een medewerker van de Omgevingsdienst Brabant Noord telde begin maart 34 knobbelzwanen op maar honderd meter van het veld aan de Boswijkdreef. 

De knobbelzwanen vertrappen ingezaaid gras, eten van jong gras of bevuilen het met uitwerpselen waardoor het niet meer geschikt is als voer. De schade die ze aanbrengen op het perceel wordt geschat op 500 euro per hectare. De zwanen zijn een beschermde inheemse diersoort die in een aantal provincies onder de Wet natuurbescherming zijn aangewezen als soort die belangrijke schade veroorzaakt.

Om te verjagen, niet het aantal te reduceren

Een ontheffing wordt door Gedeputeerde Staten incidenteel verleend onder voorwaarden. Zo moet de schade op een perceel meer dan 250 euro zijn en dient het doden alleen ter ondersteuning van het verjagen en is het niet bedoeld om aantallen te reduceren. Ook wordt spreiding, leefgebied en toekomstperspectief van de zwanen niet wezenlijk aangetast.

Daarnaast is aan de Boswijkdreef voldaan aan de voorwaarden de dieren op een andere manier te verjagen. De stokken met linten, vogelverschrikkers en op diverse dagen afschieten van een vogelafweerpistool hielpen niet, na korte tijd keerden de zwanen weer terug.

Het is niet de eerste keer dat knobbelzwanen schade op die plek aanrichten. Ondanks het gebruik van een ontheffing in 2013, 2014, 2017 en 2018 is schade veroorzaakt en is belangrijke schade uitgekeerd. In 2015 werden veertien dieren gedood en in 2016 vier.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom