Volledig scherm
© Eric Elich

Koert heeft een neus voor Vastenavendmuziek

GeneuzelDe muzikale neuzen stonden afgelopen weekend allemaal dezelfde kant op: want hoe zou toch dat nieuwe Vastenavendliedje klinken? Inmiddels zijn de dweilbandjes druk aan het repeteren geslagen. Tijd dus om Koert Damveld te spreken.

Koert, jij zit in de liedjescommissie. Ik kan dus wel stellen dat jij er een neus voor hebt. Waar moet een Vastenavendliedje aan voldoen?

,,Op de eerste plaats moet je het kunnen zingen en spelen. Het moet niet te hoog zijn, niet te laag en zeker niet te nasaal. Je moet het een beetje goed kunnen onthouden. Maar tegelijkertijd moet het ook geen eenheidsworst zijn, het moet een eigen karakter hebben. Het is een beetje schipperen, altijd. Maar gemiddeld genomen denk ik dat iedereen er wel mee uit de voeten kan. Zowel ervaren als beginnende muzikanten moeten het kunnen spelen.”

Hoe zou je ‘dweil d’oew neus mar achternaar’ beschrijven?

,,Het is het neusje van de zalm. Een vrolijke meezinger, een niemendalletje met een knipoog naar hedendaagse discussies. Zo zit de klimaatdiscussie er in. Een liedje moet ook wel van de tijd zijn. Dat je het over tien jaar hoort en denkt: oh ja, dat waren de discussies die toen speelden.”

Hoe lang zijn jullie bezig met het schrijven en componeren?

,,We kunnen eigenlijk pas beginnen met schrijven als het motto er is. Vaak is het thema er al wel, maar de precieze slogan nog niet. En die is bepalend. Zowel voor het ritme als de rijmuitgangen. Eind november, begin december is er meestal een compleet liedje. Dat wordt sinds mensenheugenis in Hilversum opgenomen. Daar trekken we een dag voor uit. ‘s Ochtends is er nog niks en ‘s avonds hebben we een compleet liedje. We zijn een van de weinige stichtingen die het liedje nog met een live-orkest opnemen.”

Het liedje wordt ons de komende tijd door de neus geboord, hè?

,,Zo’n liedje wordt in de loop van Vastenavend toch een beetje een oorwurm. Je hoort het dan zo vaak dat het je systeem niet meer uitkomt.”

Wat is je favoriete Vastenavendlied?

,,Ik vind deze wel aardig. En van de recente liedjes vond ik ‘k Eb ‘t voorjaar in m’n kop’ een heel mooie. Toen ik net bij de stichting zat, hoorde ik een verhaal over een vroegere Grootste Boer. Aan het zwoegen met de liedjescommissie op een tekst. Zegt zijn vrouw vanuit de andere kamer: ‘Ach, ze zingen het toch wel!’.

Meer lezen over het Neuzebal doe je hier. Als je benieuwd bent naar hoe het de Bergse bouwclubs vergaat, dan klik je hier. En hoe zag die leutneutbon er vroeger uit

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom