Volledig scherm
Zo tiny kan een klein huisje zijn. En toch met alle comfort. © RV

Krabbenhofje, klein wonen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Krabbenhofje. De naam hebben ze al. Het idee bezielt hen. Maar ze weten ook dat ze nog een lange weg te gaan voordat ook in Bergen op Zoom of een van de omliggende gemeenten tiny en small houses verrijzen. Ze, dat zijn Hanneke Joosen en Jessica Hommel, de mensen achter de initiatiefgroep tiny houses Zuid-West-Brabant, zoals ze zich hebben gedoopt.

,,Als je goed rondkijkt in je eigen huis, zie je hoe weinig van de ruimte je echt gebruikt'', zegt Hanneke Joosen. Dat klein kan, weet ze uit ervaring. Als uit de hand gelopen hobby importeert ze sinds vijf jaar onder andere de Finse kota, een houten onderkomen. Die voor allerlei doeleinden geschikt zijn, van sauna, barbecuehut tot een bed & breakfast.

Volledig scherm
Zo makkelijk zet je een tiny house op zijn plek. © Olaf Smit

Betaalbaar

Maar dat is niet de belangrijkste drijfveer om iets met tiny houses in deze regio te willen, benadrukt ze. Ze is vooral gegrepen door het idee dat klein wonen echt kan. En dat er veel belangstelling voor is. ,,Starters op de woningmarkt hebben het lastig. Huren is duur, kopen vaak lastig.'' Een compleet huis in je eentje is vaak ook gewoon te groot. Een tiny house is betaalbaar. En kan alles bieden wat iemand nodig heeft, zeggen de twee initiatiefnemers. Bovendien vergt het weinig onderhoud waardoor de bewoner meer vrije tijd heeft. En het allerbelangrijkste, benadrukken ze, is de minimale belasting op het milieu door het niet of nauwelijks gebruiken van fossiele brandstoffen. Tiny houses zijn er vanaf dertig tot zo'n vijftig vierkante meter.

Facebook

Inmiddels bezochten de twee de conferentie Klein Wonen in Almere op de Bouwexpo, verdiepten zich in initiatieven elders in het land en richten een facebookgroep. Ook benaderden ze wethouder Patrick van der Velden en ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom. Om te praten over wat kan. Of niet kan. Of Krabbenhofje op een welkom mag rekenen.

Gesprek

Gemeentewoordvoerder Erwin Stander laat daar in een reactie over weten: ,,We gaan in ieder geval ambtelijk een intake doen. Met andere woorden, er komt wat ons betreft sowieso ambtelijk een gesprek, maar wethouder Van der Velden heeft ook al aangegeven daar zelf een vervolg aan te willen geven. Dat zal echter op zijn vroegst na het zomerreces zijn.''  

  1. Fivente en gemeente strijden bij rechter over zorgwoningen in Bergen op Zoom
    PREMIUM

    Fivente en gemeente strijden bij rechter over zorgwonin­gen in Bergen op Zoom

    MIDDELBURG - Heeft de gemeente Bergen op Zoom rustig achterover geleund en een wanprestatie geleverd zoals advocaat Martens van Fivente beweert? Of is de zaak die is aangespannen door het vastgoedbedrijf, dat 65 woonzorgwoningen wilde bouwen op het terrein van de voormalige brandweerkazerne, er eentje in categorie ‘niet geschoten is altijd mis’ zoals de gemeentelijk advocaat Kruitwagen naar voren brengt?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom