Volledig scherm
De Coop supermarkt wordt door Kees Schrauwen en zijn vrouw Bertha overgedragen aan kinderen Bas en Fanny. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Kruislandse super blijft in de familie

KRUISLAND - De dorpssupermarkt in Kruisland blijft in de familie. Bas (38) en Fanny (40), de zoon en dochter van Kees (64) en Bertha (62) Schrauwen zetten de COOP supermarkt voort. De winkel houdt knap stand in het sterk veranderde winkelklimaat. "De bakkerij is onze troef", aldus Kees.

Tot anderhalf jaar geleden heeft het echtpaar geen opvolger. Fanny, de oudste dochter, werkt twintig jaar in de winkel en wil de supermarkt wel overnemen, maar ziet het niet zitten om de winkel alleen te runnen. Gesprekken met potentiële kopers volgen. Tot serieuze onderhandelingen komt het niet, wanneer zoon Bas op een dag bij zijn ouders binnenstapt.

Quote

Bas heeft nooit serieuze interesse getoond. Dit besluit zagen we niet aankomen

Kees Schrauwen

Hij ziet de overname wel zitten. Nadat hij zich verdiept in de supermarkt, weet hij het zeker en zegt zijn baan op bij een bouwmaterialenzaak. "We wisten niet wat we hoorde", zegt Kees. "Bas heeft nooit serieuze interesse getoond. Dit besluit zagen we niet aankomen. Hij had altijd meer gevoel met bouwmaterialen dan met supermarktartikelen."

Niet meteen afzwaaien

Samen met zus Fanny is hij straks de nieuwe eigenaar van de dorpssupermarkt. Wat niet betekent dat Kees en Bertha meteen afzwaaien. Dat zeker niet, zegt Kees. "Het contact met de klanten is waar je het voor doet. Ik heb hier in het dorp kinderen zien opgroeien, die later voor je achter de kassa zitten. De band die wij met Kruisland hebben, is net zo hecht geworden als die met Schijf, waar we wonen."

Met een dik fotoboek op de keukentafel, blikt Kees terug in de tijd en vertelt hoe het werk de afgelopen jaren is veranderd. "Hier heb je Piet de Jong met zijn Volkswagen bus. Van Piet en Riet hebben wij de bakkerij en kruidenierswinkel in 1996 overgenomen. Op bestelling bracht Piet het brood aan huis. In de begin jaren hebben wij dat ook nog even gedaan. Het was te tijdrovend."

Dat je het met alleen een bakkerij en wat kruidenierswaren niet gaat redden, zagen Kees en Bertha snel in. Nog datzelfde jaar breiden ze het pand uit en ontstaat een vier keer zo grote supermarkt. Die gaat de eerste jaren door het leven als Garant Markt en de laatste zeventien jaar onder de COOP-formule.

Werkweken van 120 uur

De beginjaren zijn zwaar. Werkweken van 100 tot 120 uur vormen eerder regel dan uitzondering. "Als we tot laat bezig waren, sliepen we op de zaak", zegt Kees. "Dan was het niet de moeite om nog naar Schijf te rijden." Kees en Bertha runnen in die jaren zowel de winkel als de bakkerij. Die bakkerij maakt ook nu nog dat de dorpssupermarkt stand houdt in een wereld waarin we boodschappen steeds vaker online bestellen. "Onze klanten komen speciaal voor het vers gebakken brood."

Worstenbroodje

Quote

Wekelijks leveren we 3.500 tot 4.000 broodjes aan vijf supermark­ten in de regio

Kees Schrauwen

Specialiteit is volgens Kees het Brabantse worstenbroodje. Die gaan ook buiten Kruisland over de toonbank. "Wekelijks leveren we 3.500 tot 4.000 broodjes aan vijf supermarkten in de regio."

Met zelf bakken is Kees vanwege gezondheidsredenen gestopt. Hij heeft drie bakkers in dienst. Met Bertha verricht hij hand-en-spandiensten in de winkel. Zoals schappen bijvullen, bestellingen plaatsen en zorgen dat de groente en fruit-afdeling er netjes bij ligt. De afgelopen jaren hebben ze steeds meer taken overdragen aan hun zoon en dochter. "Makkelijk is dat niet. Wel leuk om te zien hoe ze met nieuwe ideeën komen. Zo is er een inkijkje gecreëerd in de bakkerij."

  1. BC De Waterstraot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    BC De Waterstra­ot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    HALSTEREN - Jong en oud is in het bouwkot in de weer, met de kwast of op een andere manier. De grote A-wagen van BC De Waterstraot is weer ontworpen door Perry Schuurbiers en ziet er veelbelovend uit. Verder veel bekende plaatjes, zoals in voorgaande jaren. Maar waar is toch die typische lucht van het bouwkot? De geur van polyester als belangrijkste bouwmateriaal?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom