Volledig scherm
Vaak kloppen mensen aan bij gemeente, politie of zelfs de Rijdende Rechter als een burenruzie al uit de hand is gelopen. Om dit te voorkomen zoekt de gemeente Woensdrecht vrijwillige buurtbemiddelaars. © Rijdende Rechter

Los jij ook burenruzies op als vrijwillige bemiddelaar in Woensdrecht?

POLLHOOGERHEIDE - Vrijwilligers die willen helpen bij buurtbemiddeling in de gemeente Woensdrecht kunnen zich vanaf nu melden bij WijZijn Traversegroep. Ze krijgen een cursus en hun onkosten worden vergoed.

Burgemeester Steven Adriaansen lanceerde het idee voor een buurtbemiddelingsteam op de gemeentelijke veiligheidsdag. Per 1 januari moeten vrijwilligers, getraind en gesteund door professionals, als onpartijdige bemiddelaars optreden als buren ergernis ervaren over geluidshinder, erfafscheidingen of overlast door kinderen.

poll

Woensdrecht wil burenruzies oplossen met vrijwillige bemiddelaars. Goed idee?

 • Ja, ik ga me onmiddellijk aanmelden (10%)
 • Nee, zulke conflicten moet je aan professionals overlaten (50%)
 • Ja, maar het is helaas niks voor mij (15%)
 • Nee, ik ben de Rijdende Rechter niet (25%)
161 stemmen

Oplossen

Quote

Steeds meer mensen melden zich bij gemeente of politie met sociale conflicten. Het is tijd voor een buurtbemid­de­lings­team

Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht

Naast de gemeente, politie of woningcorporaties moet dat team burenruzies helpen oplossen voor ze uit de hand lopen. ,,In Roosendaal, Steenbergen en Tholen loopt dat goed", weet Adriaansen. ,,Omdat steeds meer inwoners zich bij ons melden met sociale conflicten, wordt het tijd voor zo'n team.”

Daar zijn getrainde vrijwilligers bij nodig die in gesprek gaan met beide buren om een gezamenlijke oplossing te vinden. Voor Woensdrecht zijn er al twee vrijwilligers, maar is er nog behoefte aan 12 à 15 gemotiveerde mensen. Zij krijgen een driedaagse opleiding en ondersteuning door persoonlijke coaching en bijscholing. 

Cursus en vergoeding

Een achtergrond als mediator is niet nodig, ervaring met communicatie is wel handig. Reis- en telefoonkosten worden vergoed door WijZijn Traversegroep, de cursus staat gepland voor 24 en 25 januari en 1 februari.

Vrijwilligers kunnen terugvallen op professioneel coördinator Pascal Vos. Kandidaten kunnen zich melden via buurtbemiddelingwoensdrecht@wijzijntraversegroep.nl of 06-36124933.

 1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
  PREMIUM

  Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

  Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.
 2. Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’
  UPDATE

  Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’

  BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom