Volledig scherm
Zaalvoetbal in 't Cromwiel. Archieffoto ter illustratie. © Marcel Otterspeer

Lot van 't Cromwiel in Steenbergen nog niet beslist

STEENBERGEN - De toekomst van ‘t Cromwiel in Steenbergen is nog altijd ongewis. De gemeenteraad heeft nog geen duidelijk oordeel geveld. Twee scenario’s zijn nog altijd denkbaar: het opzeggen van het contract met beheerder Hydra Sport of het contract zo wijzigen dat het jaarlijks opzegbaar is en niet vijf jaar doorloopt.

Dat bleek woensdag tijdens een vergadering op het gemeentehuis. De gemeenteraad droeg het college onlangs op om het contract met Hydra op te zeggen. Er heerst al langere tijd ontevredenheid over de exploitatie van het gemeenschapshuis en de raad leek de knoop eindelijk door te hebben gehakt.

Positief

Toch zijn niet alle gebruikers negatief over ‘t Cromwiel. Zo vertelde Marianne Zaat gisteren dat ze positief is over de beheerder. ,,Ik ben heel veel in ‘t Cromwiel. Afgelopen maandag weer. Er waren biljarters en andere sporters. Praten, lachen, drinken. De sfeer die er hing, gaf mij een heel warm gevoel. Er was een gezellige drukte. Het was top.” Ook Rien de Vos is niet zo negatief over Hydra. Hij was tot voor kort voorzitter van het Sportplatform, dat overleg voert met verenigingen die in ‘t Cromwiel sporten. ,,Nu het contract opzeggen, brengt gevaren met zich mee: de beheerder gaat alleen het noodzakelijke doen volgend jaar.”

Directeur John van den Boom van Hydra Sport wees er op dat hij ‘t Cromwiel exploiteert zonder gemeentelijke bijdrage, anders dan alle andere gemeenschapshuizen in Steenbergen. ,,Ik zou het bijzonder pijnlijk vinden als de banen van de medewerkers in het gedrang komen. Een nieuwe aanbesteding kost veel geld en tijd. Is totaal onnodig.”

Gemeenschapshuis

Volgens Willy Knop van de Volkspartij is het voornaamste probleem met ‘t Cromwiel dat het niet meer voelt als een gemeenschapshuis. ,,We worden regelmatig aangeklampt door inwoners die zich daar zorgen over maken.” Dasja Abresch van Gewoon Lokaal! gaf aan dat de partij geen definitief standpunt heeft, maar neigt naar het opzeggen van het contract. ,,We zijn de afgelopen jaren vaker negatief dan positief benaderd.”

Wethouder Esther Prent weigerde een duidelijk advies aan de raad te geven. ,,De raad heeft mij de opdracht gegeven om het contract op te zeggen, dus dat ga ik doen. Maar ik heb ook andere oplossingen gegeven.”

De raad hakt op 20 december de knoop door over de toekomst van ‘t Cromwiel. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom