Mia en Chris Grinwis van de Plus in Halsteren stoppen ermee

Als tiener wist hij het wel: geen supermarkt. Want dat slokt heel je leven op. Dat zag hij thuis in Ouddorp op Goeree Overflakkee elke dag. En zeker als het seizoen was, als badgasten het Zuid-Hollandse dorp overstroomden waar zijn ouders een supermarkt runden. ,,Mijn wieg stond achter de toonbank. Van jongsaf aan hielp ik mee in de winkel. Dan werkte je op vrijdagavond tot twaalf uur. En ‘s zaterdags begon je weer om zes uur. En als het heel druk was al om vijf uur.”

Volledig scherm
Chris & Mia Grinwis in de achtertuin van hun woning. © Pix4Profs/Tonny Presser

En daarom koos de jonge Chris Grinwis voor een rustiger bestaan. ,,Ik ging Engelse taal- en letterkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam, want ik wilde het onderwijs in.”

Ouddorp liet hij achter zich. Zijn zus niet. Die stapte in de winkel van haar ouders. En gaat begin jaren 70 samen met haar man over naar de pas geopende 4 = 6 supermarkt aan de Dorpsstraat in Halsteren.

Het laat hem koud. Hij zit veilig in de hoofdstad. Tot het moment dat zijn zus hem belt. Ze heeft hem nodig. En heel hard ook. ,,Onze bezorger is ziek. Kun je komen.” Hij protesteert. Zegt: ik weet de weg toch niet. Maar als zijn zus zegt dat ze een uitstekende plattegrond heeft, kan hij niet weigeren. Familie help je. ,,Ik ben nooit meer weggegaan. Ik kreeg de smaak te pakken, heb mijn studie opgegeven. Terwijl iedereen zei ben je nu gek geworden. Maar het is gewoon een mooi vak.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom