Volledig scherm
PREMIUM
Het F-35 Regional European Warehouse / Logistiek Centrum Woensdrecht waar alle onderdelen van de F-35-straaljagers in de regio Europa worden opgeslagen, op Vliegbasis Woensdrecht. © Pix4Profs/Tonny Presser

‘Mogen sleutelen aan zo'n F-35-motor, daar gaan je handen toch van jeuken?’

HOOGERHEIDE - Voor 46 F-35-straaljagers telt Nederland ruim 5,5 miljard euro neer, maar verwacht er tot 2045 ook 9 miljard aan werk mee te verdienen. Zo wordt op Vliegbasis Woensdrecht begin 2020 een onderhoudshal en testcel opgeleverd voor de motoren van de Europese F’35-regio, een investering van 80 miljoen door Defensie, de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken.

De eerste Nederlandse F-35 kreeg op 31 oktober bij de landing op Leeuwarden per abuis een schuimdouche. Extra spoeling van de motoren bleek nodig, schade lijkt er niet te zijn. Maar mocht deze of een andere Nederlandse, Belgische, Noorse, Deense, Britse, Italiaanse of Israëlische F-35, en dat aantal stijgt de komende jaren naar 400 à 500, met een sputterende motor kampen, dan is de Woensdrechtse werkplaats er klaar voor.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom