Volledig scherm
Uit een ven gevist en langs de kant achtergelaten. © onbekend

Munitie gevonden in ven bij Oude Postbaan, magneetvissen daar nu verboden

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft borden geplaatst rond een  ven aan de Oude Postbaan waar magneetvissers munitie uit het water haalden.

Een Bergse vrouw viste afgelopen donderdag tientallen patronen en een soort granaat van zo'n 25 centimeter op uit het watertje. Zij bracht de munitie naar het Bergse politiebureau en daar heeft de EOD het spul inmiddels opgehaald. Maar daarna zijn andere magneetvissers aan de gang gegaan en dat wil de gemeente niet hebben. ,,Daarom hebben we zaterdag verbodsborden geplaatst", zegt woordvoerder Erwin Stander. ,,Wie toch materiaal naar boven haalt, is in overtreding en loopt de kans op een bekeuring." 

Levensgevaarlijk

Volgens magneetvisster Laura* hebben vrijdag andere magneetvissers onder meer een mortier opgevist die daar 's avonds gevonden werd door een spelend kind. ,,Dat kan natuurlijk niet. Dat is levensgevaarlijk." Ze roept  andere magneetvissers op, hun gevaarlijke vondsten juist wél te melden. Tegelijkertijd vindt ze dat de politie bereidwilliger op de meldingen zou moeten reageren. ,,Zij zeiden tegen mij donderdag 'ga er niet mee door, we zien je hier liever niet terug'."

Politiewoordvoerder Alwin Don: ,,Kijk, als je niet zoekt, vind je niks en is er geen gevaarlijke situatie. De actuele stand is dat er geen gevaar is, maar dat kan veranderen als er opnieuw gevist wordt."

Daar is Laura het niet mee eens. ,,Als er granaten en mortieren in het water liggen en kinderen spelen aan de rand, is dat niet gevaarlijk? Kom op, niet zien is niet hetzelfde als er niet zijn. Volgens mij is het verstandig als gemeente en politie eens met magneetvissers rond de tafel gaan zitten en samen proberen te voorkomen dat gevaarlijk spul bij mensen thuis belandt. Desnoods met een pasjessysteem."

Kick

Magneetvissen gebeurt met een magneet aan een touw vanaf de kant of je gaat met een pak het water in en speurt met een magneet aan een stok de bodem af. Sommigen zijn doelbewust op zoek naar oorlogsmateriaal, zegt Laura, anderen, zoals zijzelf, willen de natuur helpen. ,,Persoonlijk vind ik het een kick om te kijken wat je boven haalt, misschien wel een gestolen fiets of een kluis. Maar er zijn er die vuurwapens vinden en die gewoon mee naar huis nemen."

Quote

Het spul moet toch opgeruimd worden, dus stel simpele regels voor magneetvis­sen op

Laura

Een totaalverbod instellen, waarvoor vorige maand nog werd gepleit na vondsten in Veendam (Groningen) ziet de Bergse niet zitten. ,,Het spul moet toch opgeruimd worden, dus waarom geen gebruik maken van magneetvissers. Stel er simpele regels voor op."

Volgens Erwin Stander van de gemeente Bergen op Zoom, zijn er nog geen regels, maar wordt er wel gewerkt aan een plan van aanpak dat vermoedelijk komende week het licht ziet. ,,De verbodsborden zijn een eerste maatregel."

Het ven aan de Oude Postbaan ligt overigens net op Woensdrechts grondgebied. 

*Volledige naam bekend bij de redactie. 

Volledig scherm
Op deze foto uit 2017 demonstreert een magneetvisser uit Rotterdam hoe magneetvissen in zijn werk gaat. Het is vissen met een zeer sterke magneet in de hoop iets waardevols naar boven te hengelen. Er schijnen magneten te zijn waar je 100 kilo of meer mee naar boven kunt trekken. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom