Waarom net zoveel betalen als in het Markiezenhof als je zelf een locatie regelt?
Volledig scherm
Waarom net zoveel betalen als in het Markiezenhof als je zelf een locatie regelt? © ANP Kippa

Nieuw prijskaartje voor trouwen op locatie

BERGEN OP ZOOM - Op werkdagen 638 euro betalen. En in het weekeinde maar liefst bijna 800 euro. Dat rekent de gemeente Bergen op Zoom voor het zogenaamde trouwen op locatie. Op een plek die je zelf uitkiest. Veel geld. En daar is de gemeente nu ook achter. Daarom komt er een ‘herijking’.

Dat betekent in gewoon Nederlands dat er in de loop van dit jaar een lijstje komt met andere, waarschijnlijk lagere tarieven. Raadslid Maarten van ‘t Hof van de VVD kreeg er vorig jaar zelf mee te maken toen zijn zoon trouwde. Op hoeve Hildernisse. Een van de populaire plekjes voor een trouwerij. Wie zo’n locatie kiest moet sowieso al kosten maken. Want ondernemers werken niet gratis mee. En daar bovenop komt dan een forse rekening van de gemeente.

Nooit antwoord gekregen

Quote

Steeds meer mensen kiezen zelf plek waar ze trouwen

Klopt niet, zegt Van ‘t Hof. ,,Als je in het Markiezenhof trouwt betaalt ongeveer net zo veel. Dat het daar duur is snap ik. Want daar moet van alles gebeuren om het huwelijk mogelijk te maken. Ik heb over de trouwerij van mijn zoon op Hildernisse gezegd tegen de gemeente: geef dan maar aan hoeveel uur je werkt voor dat bedrag. Op die vraag heb ik nooit antwoord gekregen.”

Op locatie, dus op andere plekken dan Markiezenhof, het historische Stadhuis aan de Grote Markt en het voormalige Raadhuis in Halsteren, regelen mensen vrijwel alles zelf. En dus kan dat tarief naar beneden, vindt Van ‘t Hof. En daarin staat hij niet alleen weet Erwin Stander, woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom. ,,We krijgen vragen van mensen. Waarom ze zoveel moeten betalen. Terwijl ze alles zelf doen.” 

Geld terug

Sommigen wilden daarom een deel van hun geld terug. ,,Maar dat kan nou net weer niet, omdat dat niet is geregeld.” Stander vermoedt dat de gemeente van de bedragen die gevraagd worden voor trouwen op locatie meer maatwerk gaat leveren.

Op zich niet raar. Want steeds meer Bergse bruidsparen kiezen ervoor zelf de plek uit te kiezen waar ze elkaar het jawoord geven. Zo’n twintig procent doet dat al blijkt uit cijfers van de gemeente. Het gaat gemiddeld om zo’n zestig huwelijken per jaar. Uiteindelijk is het aan de Bergse gemeenteraad om in de loop van dit jaar over een nieuw prijskaartje te beslissen. 

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom