Omvorming woningen in Oud-Vossemeer levert forse vertraging op

OUD-VOSSEMEER - De bewoners van de Burgemeester Versluijsstraat in Oud-Vossemeer zitten nog zeker tot eind februari in de rotzooi. Het omvormen van de huizen tot zogeheten nul op de meter-woningen duurt langer dan gepland.

Bewoner Kees de Jonge is het beu. Van voor tot achter zit hij in een bouwput. Zijn woning is alleen bereikbaar via een stel loopplanken. Terwijl hem was beloofd dat het werk voor de feestdagen klaar zou zijn. ,,Ook zonder technisch inzicht begrijp je dat ze dat niet gaan redden."

Volledig scherm
Kees de Jonge uit de Burgemeester Versluijsstraat in Oud-Vossemeer baalt dat de werkzaamheden in zijn straat nog langer gaan duren. © Timo Van De Kasteele

De transformatie van de rijtjeshuizen in de Burgemeester Versluijsstraat duurt langer dan gepland. ,,De muurpanelen zijn niet op voorraad", zegt Bert Jansen, woordvoerder van woningcorporatie Stadlander. Met als gevolg dat de overlast voor de bewoners in de straat nog zeker tot eind februari duurt.

Tweede fase

Aannemersbedrijf Van Agtmaal, een dochteronderneming van bouwgroep VolkerWessels, is eind oktober begonnen met de tweede fase van het project Stroomversnelling van woningcorporatie Stadlander. Dit keer gaat het om veertien woningen. Eerder werden negen rijtjeshuizen in een ander deel van de straat onder handen genomen.

Die veertien woningen zijn opgedeeld in drie blokken. Twee van vier en een van zes woningen. Blok een is voor de kerst klaar. Blok twee de derde week van januari en de bewoners van blok drie moeten tot eind februari geduld hebben. Of langer als we een periode met vorst krijgen, zegt Jansen.

Uitbouw

Van Agtmaal heeft zo'n vijf dagen nodig voor de werkzaamheden en dubbel zo lang als bewoners voor een uitbouw hebben gekozen. Vijf van de veertien huurders hebben getekend voor zo'n levensloopbestendige aanbouw, met de mogelijkheid voor een slaapkamer op de begane grond.

De metamorfose van de woningen bestaat uit het aanbrengen van een nieuwe jas van isolerend materiaal, nieuwe kozijnen, zonnepanelen en zuinige installaties. De huizen worden losgekoppeld van het gasnet en voorzien straks in hun eigen energiebehoefte. Dat maakt het zogeheten nul-op-de-meter woningen.

Voor zowel de bouwbedrijven als de woningcorporatie is de Burgemeester Versluijsstraat een 'leerproject'. Het maakt deel uit van de landelijke Stroomversnelling, waarin zes woningcorporaties samen onderzoeken hoe ze huurwoningen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig energiezuinig kunnen maken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom