Oogst in West-Brabant kent veel gezichten

Video & FotoalbumWEST-BRABANT - De oogst is in volle gang. Van de boom en van het land. Kilo's fruit wordt in kisten geladen en ook de eerste suikerbieten zijn van het land. De oogst in West-Brabant in beeld. Van handwerk tot machinaal kilometers vreten. 

Volledig scherm
Westende fruitteelt, peren oogst in Fijnaart. Foto: Tonny Presser/Pix4Profs © Tonny Presser © 2017

Eddy den Dunnen maakt met zijn handen een cirkel in de lucht. Het is net of hij in die cirkel de perenboomgaard wil vangen. Best lastig, want waar we ook kijken, overal hangen peren. 

Volledig scherm
20170912 - Fijnaart - Foto: Tonny Presser/Pix4Profs - Westende fruitteelt - peren oogst © Tonny Presser © 2017

We staan op grond van Westende Fruitteelt bv aan de Zwingelspaansedijk in Fijnaart. Het grootste perenbedrijf van Nederland.  Den Dunnen is bedrijfsleider bij Westende, hij draait overuren want de oogst is in volle gang. Vijf miljoen kilo fruit wordt in vijf weken tijd van de bomen gehaald. ,,We werken het hele jaar toe naar dit moment. De oogst. Voor ons in hoofdletters geschreven. We zijn op 28 augustus begonnen, het loopt door tot begin oktober. Inmiddels zijn de conference-peren er allemaal af, dat was meteen de grootste slok. Van de 120 hectare grond die we hebben, beslaat de conference 70 hectare. We zijn nu bezig met het binnenhalen van het ras sweet sensation. Die peer wordt steeds populairder, zeker onder jongeren. Het is een sterk exemplaar, je hoeft hem niet hoeft te schillen. Vinden jongeren makkelijk." 

Poolse plukkers

Praten over peren. Eddy doet het met liefde. Om hem heen lopen tientallen voornamelijk Poolse plukkers die elke dag om 7.00 uur naar het land gaan. Vaak gaan ze door tot 18.00 uur.  ,,Tijdens het oogsten lopen hier driehonderd man rond. Sommigen komen hier al tien jaar. We zorgen ook voor onderdak, een deel op ons terrein en ook op een camping in de buurt." De plukkers draperen de peren in de grote houten kisten. ,,Die voorzichtigheid is niet voor niks. We zorgen ervoor dat de steeltjes niet naar boven of naar beneden steken. Want als zo'n steel in het perenvlees steekt, heb je snel schade. Dat kan in de papieren lopen." 

Volledig scherm
Westende fruitteelt, peren oogst in Fijnaart. Foto: Tonny Presser/Pix4Profs © Tonny Presser © 2017

De prijs blijft een ding. Den Dunnen hoopt dit jaar op 45 cent per kilo (kostprijs). ,,De perenoogst valt bij ons zeker niet tegen, we zijn tevreden. Maar landelijk gezien zijn er grote verschillen. Door late nachtvorst is de oogst bij heel wat collega's minder dan normaal. Door minder aanbod stijgt de prijs, dat is dan weer gunstig voor ons. Wij zijn afgelopen winter vier keer in actie gekomen om de bomen te beregenen zodat ze werden beschermd tegen de vorst. Hierdoor hebben we bijna alles kunnen redden." 

Familiebedrijf

Van de grootschaligheid van Westende naar het familiebedrijf Franken in Bergen op Zoom. Dit groente- en fruitbedrijf is al jaren gevestigd aan de Balsedreef en verbouwt van alles. Snijbonen, pompoenen, appels, peren, snijbiet, frambozen, bramen, venkel, suikermais. Het is een greep uit het aanbod dat grotendeels ook door particulieren kan worden geplukt. Daarnaast is een van de loodsen een winkel te vinden waar op dit moment vooral veel snijbonen, mais, pompoenen, appels en peren worden verkocht. 

Volledig scherm
Pompoenen oogst bij Franken Fruit. Foto: Tonny Presser/Pix4Profs © Tonny Presser © 2017

Sytse Niessen is een van de plukkers bij Franken. Hij heeft z'n regenpak aangetrokken, want het is buiig. Toch gaat de oogst door. ,,Bij aardappelen en uien is het anders, daarvoor heb je droog weer nodig. Maar suikermais of bonen kunnen er wel tegen hoor." Om z'n nek hangt de oogstmand. Een mand met een handig systeem. ,,Kijk, onderin houdt een breed elastiek een zak bijeen. Als je die riem loslaat, glijdt de oogst zo in de kist." Kleurrijke pompoenen blinken in de zon die even tussendoor piept. ,,We hebben meerdere soorten, vooral Chinezen zijn er dol op. Laatst hadden we een Chinees die 127 kilo aan pompoen kocht. En suikermais is ook populair in onze winkel. Die plukken we handmatig, er komt geen machine aan te pas."  

We rijden langs een veld waar Afrikaantjes bloeien. Afrikaantjes? Die kun je toch niet eten? ,,Die bloemen reinigen de grond. Af en toe moet een perceel grond tot rust komen, daar gebruiken we Afrikaantjes voor. Zo blijft de kwaliteit goed en kunnen we volgend jaar weer een gewas zaaien." 

Ook bij FrankenFruit is er tevredenheid over de opbrengst. ,,Alleen de peren hebben te leiden gehad van de late vorst. Voor de rest geen klagen", aldus Brina Franken. 

Suikerbieten

Volledig scherm
Uienveld in omgeving van Fijnaart. Foto: Tonny Presser/Pix4Profs © Tonny Presser © 2017

We rijden verder door de West-Brabantse polders. Zand gaat over in klei. De eerste suikerbieten worden afgeleverd bij de SuikerUnie in Dinteloord. Onderweg velden met uien die nog net niet onder water liggen. De boeren wachten met smart op droge tijden.

Bij Breda (Rietdijk) wordt mais van de velden gehaald (hakselen). Dit gewas is kennelijk wel regenbestendig. De mannen van loonbedrijf De Regt uit Etten-Leur hebben er prachtige machines voor.  Handwerk is hier uit den boze, hier telt het grote getal. De oogst in West-Brabant kent vele gezichten. 

(Tik op een foto voor groot formaat Fotoalbum)

Volledig scherm
20170912 - Fijnaart - Foto: Tonny Presser/Pix4Profs - Westende fruitteelt - peren oogst © Tonny Presser © 2017
Volledig scherm
Eerste aanvoer suikerbieten bij Suikerunie in Stampersgat - Foto: Tonny Presser/Pix4Profs © Tonny Presser © 2017
Volledig scherm
Mais oogst met de hand bij Franken Fruit. Foto: Tonny Presser/Pix4Profs © Tonny Presser © 2017
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het leven van Bergse politicus Louis van der Kallen vereeuwigd in twee uur durende film
    PREMIUM
    Longread

    Het leven van Bergse politicus Louis van der Kallen vereeuwigd in twee uur durende film

    BERGEN OP ZOOM - De mens achter de politicus. Zo heet de film die door Wilmer Kousemaker, Marcel Mulder en Ank van der Kallen (regie) is gemaakt over het bewogen leven van Bergenaar Louis van der Kallen (70). Tijdens een bijzonder openhartig twee uur durend interview met Omroep Zeeland-journalist Joop van der Laan kijkt de BSD-fractieleider terug op zijn leven als politicus, waterschapsbestuurder, Provinciale Statenlid, rekenkamerlid en werknemer van onder meer Akzo Nobel. Van der Kallen: ,,Ik ben er best tevreden over."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom