Volledig scherm
Tegels laten spontaan los van de muur bij de spoortunnel in Bergen op Zoom. © Mariëtte den Engelse

Oorzaak over loslaten tegels Bergse spoortunnel onduidelijk

BERGEN OP ZOOM - Het spoortunneltje in Bergen op Zoom, dat nog niet zo lang geleden een complete metamorfose onderging, ligt er al maanden gehavend bij.  Bij de trappen aan de kant van wijk Oost hebben veel tegels van de muur losgelaten. ProRail hoopt nog dit jaar de tegelwand te herstellen.

Wanneer dat precies gebeurt kan woordvoerder René Vegter van ProRail niet zeggen. ,,De aannemer onderzoekt nog waarom de tegels hebben losgelaten. Daar is nog steeds geen duidelijkheid over.” Enkele  tegels vielen in augustus spontaan van de muur. Om gevaar te voorkomen heeft ProRail vervolgens alle tegels die los zaten verwijderd. 

Maatregelen

ProRail heeft inmiddels wel nieuwe tegels besteld, maar terugplaatsen gebeurt pas als de oorzaak bekend is. ,,Dan kan de aannemer ook bepalen of er extra maatregelen genomen moeten worden.”

De gemeente is recent geattendeerd op de kale plek op de muur in het tunneltje. ,,ProRail gaat daar over, die moeten het oplossen", zegt wethouder Patrick van der Velden daarover. 

1972

De voetgangerstunnel verbindt Bergen op Zoom-Oost met het Stationsplein. Het tunneltje dateert uit 1972 en deed wat eng en luguber aan.  ProRail en de gemeente Bergen op Zoom hebben samen ongeveer 3 miljoen euro gepompt in de metamorfose van de tunnel.  

De ingangen van de tunnel zijn lichter geworden en de hellingbanen overzichtelijker. Aan de centrumkant is de helling ook flauwer geworden.  Het werk aan de tunnel begon in 2015 en liep meerdere keren vertraging op.  De werkzaamheden duurden langer dan een jaar. Vlak na de opening werd de tunnel met grafitti beklad. Nu heeft het te kampen met loszittende tegels. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom