Beeld van de afdeling geriatrische revalidatie van tanteLouise uit 2017 toen een robot voor ouderen werd gepresenteerd. Een deel van de afdeling is nu vrijgemaakt om lucht te geven aan Bravis ziekenhuis voor de verzorging van coronapatiënten én patiënten zonder corona.
Volledig scherm
Beeld van de afdeling geriatrische revalidatie van tanteLouise uit 2017 toen een robot voor ouderen werd gepresenteerd. Een deel van de afdeling is nu vrijgemaakt om lucht te geven aan Bravis ziekenhuis voor de verzorging van coronapatiënten én patiënten zonder corona. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Oudereninstellingen schieten Bravis ziekenhuis te hulp bij verzorging coronapatiënten

UpdateBERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Zorgorganisaties tanteLouise in Bergen op Zoom en het Roosendaalse Groenhuysen schieten Bravis ziekenhuis te hulp bij de verzorging van coronapatiënten.

Het gaat om patiënten die medisch stabiel zijn, maar nog niet volledig klachtenvrij en sterk genoeg om naar huis te gaan. TanteLouise heeft een gedeelte van haar geriatrische revalidatieafdeling vrijgemaakt om deze coronapatiënten over te nemen van Bravis.

Dat is goed te organiseren aangezien de revalidatieafdeling boven het Moeder- en Kindcentrum van Bravis zit en dus direct verbonden is met het ziekenhuis.

Het gaat om 15 bedden die, aldus Jan-Kees van Wijnen van tanteLouise, zo nodig óók gebruikt kunnen worden door andere Brabantse ziekenhuizen. Dat is in provinciaal verband (Regionaal Overleg Acute Zorg) afgesproken.

Kamers met zuurstof

Een aantal verpleegkundigen van tanteLouise loopt mee op de longafdeling van Bravis om meer te leren over het verzorgen van mensen met corona. De kamers van tanteLouise op de revalidatieafdeling zijn uitgerust om, als het nodig is, zuurstof toe te dienen.

Bravis krijgt overigens ook de mogelijkheid om andere patiënten (die dus geen corona hebben) door te schuiven naar de revalidatieafdeling van tanteLouise. Hiervoor worden nog eens 10 bedden beschikbaar gesteld. ,,Doel is om het ziekenhuis lucht te geven als de druk te groot wordt”, zegt Van Wijnen.

Quote

Doel is om Bravis ziekenhuis lucht te geven als de druk te groot wordt

Jan-Kees van Wijnen, tanteLouise

De Roosendaalse instelling Groenhuysen levert ook een bijdrage en stelt 10 bedden beschikbaar voor coronapatiënten op locatie Weihoek, nabij Bravis in Roosendaal. Deze bedden worden benut zodra de afdeling van tanteLouise in Bergen op Zoom vol ligt.

Daarnaast borgt Groenhuysen dat er voldoende opnamecapaciteit is voor niet-coronapatiënten: Groenhuysen neemt die zo nodig over van het ziekenhuis of voorkomt dat ze opgenomen moeten worden.

Aantal coronapatiënten stabiliseert

Het totaal aantal patiënten in Bravis met bewezen corona  stabiliseerde donderdag op 42. In het afgelopen etmaal werden vier patiënten ontslagen en vier nieuwe patiënten opgenomen.

Het aantal coronapatiënten op de Intensive Care steeg naar 9 op een totaal van 24 bedden. Het ziekenhuis bereidt zich voor op een versnelde toestroom van patiënten in de komende weken, maar kan de zorg op dit moment nog aan.

In zowel de Bergse als Roosendaalse vestiging van Bravis zijn inmiddels aparte afdelingen ingericht voor de verpleging van coronapatiënten. Deze cohortafdelingen tellen in totaal 63 bedden. Donderdag werden de eerste tien patiënten vanuit Bergen op Zoom verhuisd naar de Roosendaalse afdeling. 

Bravis ziekenhuis doet een beroep op patiënten die in april en mei een afspraak hebben op de polikliniek, om niet zelf te bellen voor informatie. Dat zorgt voor onnodige extra werkdruk. Bravis belt zelf. De maatregel om poliklinische afspraken te verzetten of om te zetten in een belafspraak of videoconsult, is overigens verlengd tot en met 10 april.

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom