Volledig scherm
Dagelijks staan er in de bocht voor de hoofdingang van Lodijke auto's geparkeerd als de school in- of uitgaat. © Mariëtte den Engelse

Parkeerchaos bij Bergse basisscholen Lodijke en De Kreek

BERGEN OP ZOOM - De parkeerchaos bij de basisscholen Lodijke en De Kreek op de Bergse Plaat is enorm. Ouders die hun kroost brengen of halen parkeren half op de stoep, in de bocht of voor de oprit van wijkbewoners. De veiligheid van de schoolgaande jeugd is in het geding. Dat vinden veel ouders, dat vindt de schoolleiding. Maar  er verandert niets. ,,Ik voel me een roepende in de woestijn", zegt directeur Rinus Davidse van Lodijke. 

De scholen vragen met regelmaat aandacht voor het probleem dat al jaren speelt.  ,,Via de nieuwsbrief van school, de wijkagent komt regelmatig langs, we roepen kinderen op lopend of met de fiets naar school te komen”, somt Davidse op. Leerkrachten moeten verplicht hun auto verderop in de wijk neerzetten. Veel soelaas biedt het niet. Vooral 's morgens is het topdrukte. Recent schepte een automobilist bijna een fietser.  In de bocht bij de hoofdingang van Lodijke stonden meerdere auto's geparkeerd om kinderen uit te laten stappen. Een ouder met haast haalde in, maar zag door de bocht de jonge fietser niet aankomen. ,,We hebben echt veel geluk gehad”, verzucht Davidse.

Volledig scherm
In de buurt hangen overal gele bordjes met rijrichting. Ouders houden zich daar niet aan. © Mariëtte den Engelse

Rijrichting

Met gele bordjes is door de scholen een rijrichting aangegeven. Het maakt de verkeerssituatie in de smalle straten overzichtelijker. Als ouders zich er aan houden. ,,Maar dat gebeurt niet.”  Het zorgt volgens Davidse ook voor vervelende situaties bij de school. ,,Ouders die elkaar tot de orde roepen en niet altijd fatsoenlijk.” De verkeerschaos irriteert buurtbewoners ook. Zij ervaren overlast. ,,Zij kunnen soms hun oprit niet af of op.”

Marjon Sloven die kinderen op Lodijke heeft herkent het probleem, evenals een paar andere ouders op het schoolplein. ,,Verkeerd parkeren is aan de orde van de dag. Het blijft maar doorgaan", stelt Sloven. ,,In mails en nieuwsbrieven wordt het zo vaak aangekaart, maar ouders luisteren gewoon niet. Het zijn altijd dezelfde.” Ouders moeten volgens Sloven gewoon iets verder weg parkeren. Dan is er niets aan de hand. 

Volledig scherm
Op het grasveld naast het Lodijkepad zou een Kiss and ride-strook aangelegd kunnen worden. De gemeente Bergen op Zoom wil daar niet aan. © Mariëtte den Engelse

Kiss and ride-strook

Samen met de directie van De Kreek heeft Davidse een poging gedaan  naast het Lodijkepad een kiss and ride-strook te krijgen. Dat is afgewezen. GBWP heeft recent vragen gesteld over het aanhoudende parkeerprobleem bij de scholen. Ze willen een bijeenkomst met de buurt, ouders, scholen en wijkcommissie om naar een oplossing te zoeken.  

 ,,Het probleem bestaat voor tachtig procent uit het gedrag van ouders", stelt woordvoerder  Peter van der Graaf van de gemeente Bergen op Zoom.  ,,Extra parkeerplaatsen zijn al eens aangelegd. Gedrag kun je alleen aanpakken door boetes uit te delen. Dat doet de politie zo nu en dan.” 

  1. Dream Theater-gitarist John Petrucci naar Bergen op Zoom voor prestigieuze gitaarprijs: ‘Weer heel bijzonder’
    PREMIUM

    Dream Theater-gitarist John Petrucci naar Bergen op Zoom voor prestigieu­ze gitaar­prijs: ‘Weer heel bijzonder’

    BERGEN OP ZOOM - Zo complex als de gitaarriffs bij zijn band Dream Theater zijn, zo simpel was de keuze voor John Petrucci als de volgende winnaar van de prestigieuze Sena Performers European Guitar Award. Petrucci (51) komt die oeuvreprijs op maandag 24 juni persoonlijk ophalen. In Gebouw-T in Bergen op Zoom. En zeer waarschijnlijk mét andere Dream Theater-bandleden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom