Volledig scherm
© Eric Elich

Peet zorgt voor nostalgische leut

GeneuzelEen groot, nostalgisch leutfestijn. Dat is wat de bezoekers van Krabberettekettet zondag kunnen verwachten. De middag in Den Enghel is stijf uitverkocht, dus de eerste editie lijkt al meteen een succes. Organisator Peet Bakx zit er met zijn neus bovenop.

Dat is geen woord dat je snel achter elkaar uit kunt spreken, Peet. Wat is dat nou, dat Krabberettekettet?

,,Een combinatie van een cabaretvoorstelling en muziek. Er zijn optredens van onder andere de Ravelijn Girls die sketches en liedjes zullen opvoeren. En mijn eigen persoontje, ik zal ook het een en ander opvoeren. Uiteindelijk is het allemaal een nostalgisch getinte middag, maar wel met scherpe kantjes. Het is niet alleen ‘lang leve de Peperbus en hatsiekidee’.”

Klinkt leutig. Hoe is het idee ontstaan?

,,In het verleden hebben we een andere avond georganiseerd. Op zaterdag, ook met liedjes en muziek van weleer. Was speciaal voor de wat oudere Vastenavendliefhebber, van veertig plus. Iedereen mocht binnenkomen hoor, we haalden voor niemand onze neus op. We merkten na jaren dat er steeds minder oudere mensen op af kwamen. Ze gingen niet meer graag ‘s avonds op stap. Daarom wilden we dit ‘s middags doen. Na afloop kunnen bezoekers nog gaan dweilen in de stad, als ze dat willen.”

Wat kunnen de gelukkige Krabben die wel een kaartje hebben, verwachten?

,,We gaan het allereerste carnavalsliedje ooit zingen, uit 1622. Toon uit het Riool komt ook, hij is van de Stadsgidsen van Bergen op Zoom. En we hebben tirolermuziek, speciaal voor de mensen die tijdens Vastenavond vluchten naar een skioord. Je kunt de middag vergelijken met wat cabaretgroep Lurelei in de jaren 50 en 60 deed. Was het vroeger allemaal beter, vragen we ons zondag af. Nee, zeggen we dan. Maar op dit gebied wel.”

Dat is allemaal ver voor mijn tijd, maar ik geloof je. Ben je er al helemaal klaar voor?

,,Er is nog veel te doen. We gaan deze week de zaal inrichten, we willen een cafégevoel. Het wordt gezellig. Wat ook bijzonder is: er is een heus draaiorgel aanwezig.”

En dan rettekettet door naar de volgende editie?

,,Nog even afwachten of iedereen het leuk vindt. Wij hebben er in ieder geval ontzettend veel zin in. En misschien kunnen we dan volgend jaar een uitvoering op zaterdag en zondag doen.”

Meer van dit soort leutig geneuzel lezen? Speurneus Wout Nuijten vertelt over de bouwclub, Lieke Ambagts zorgt ieder jaar voor lekkere hamburgers en Koert Damveld vertelt wat meer over het liedje dat je inmiddels vast al uit je hoofd kent! 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom