Volledig scherm
Frank Petter, burgemeester van Bergen op Zoom en voorzitter van EFFORTS, een nieuw Europees netwerk van vestingsteden

Petter voorzitter netwerk dat Eurpees geld voor erfgoed wil binnenhalen

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom betaalt 10 mille mee aan de oprichting van een internationaal militair erfgoednetwerk waarvan burgemeester Frank Petter voorzitter is geworden. 

Het netwerk heet EFFORTS, dat staat voor European Federation of Fortified Sites, oftewel Europees netwerk van vestingsteden.  De oprichtingsbijeenkomst was enkele weken geleden in Berlijn. Daar werd de Bergse burgemeester tot voorzitter van het bestuur van EFFORTS gekozen.

Kennis uitwisselen

De bedoeling van het netwerk is om praktische kennis uit te wisselen over bijvoorbeeld de restauratie van militair erfgoed en milieu- en verkeersoplossingen rond bepaalde waardevolle militaire gebouwen. Daarnaast willen de steden ook samen optrekken om Europese subsidies binnen te halen voor projecten.

Quote

Er liggen enorme mogelijkhe­den om Europese subsidie binnen te halen, ook voor Bergen op Zoom. We hebben veel militair erfgoed.

Frank Petter, burgemeester

Burgemeester Petter denkt dat komend jaar al een belangrijke slag geslagen kan worden. ,,Europa heeft 2018 uitgeroepen tot het jaar van het cultureel erfgoed. Er was nog geen Europees netwerk van vestingsteden dat hier op in speelt, maar er liggen enorme mogelijkheden, ook voor Bergen op Zoom."

Volledig scherm
Fort de Roovere is als onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie belangrijk militair erfgoed © RV - fort roovere

Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de Zuidelijke Waterlinie waarvan de West-Brabantse Waterlinie (Bergen op Zoom, Halsteren, Steenbergen) onderdeel is. ,,Daarin claimen wij een behoorlijke plek omdat we veel militair erfgoed hebben."  

Naast Bergen op Zoom zijn onder meer Den Bosch, Utrecht en Grave aangesloten en in het buiteland Helsinki, Berlijn, Antwerpen en steden uit Frankrijk, Malta en Hongarije. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom