Volledig scherm
© Rolf Hensel / ANP foto / thinkstock

Pilot met ondergronds restafval in Woensdrecht loopt nog geen storm

HOOGERHEIDE - Het loopt in de gemeente Woensdrecht nog niet storm met aanmeldingen voor de proef om het restafval in de ondergrondse containers aan te bieden. 

Quote

Restafval aanbieden via de ondergrond­se container kan een flink stuk voordeli­ger zijn

Henk Kielman

In gemeente Woensdrecht zijn op acht plekken ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Hier kunnen de Woensdrechtse inwoners met de Saverpas het restafval in deponeren, en dat kost 0,75 euro per storting. Het laten ledigen van de grijze restafvalcontainer kost 6 euro per lediging. 

"Restafval aanbieden via de ondergrondse container kan daarom een flink stuk voordeliger zijn", zegt de Woensdrechtse wethouder Henk Kielman. Tot op heden toe zijn er 280 aanmeldingen voor het ondergronds restaval aanbieden. "We hadden op meer gerekend", zegt Kielman. Hij voegt eraan toe dat aanmelden nog steeds mogelijk is. 

Capaciteit van 400 gebruikers

De acht ondergrondse restafvalcontainers die er nu staan kunnen een capaciteit aan van 400 mensen die zich opgeven voor de pilot. "Als dat maximum alsnog wordt bereikt, mogen we van een succes spreken, en gaan we overwegen om meer ondergrondse restafvalcontainers te plaatsen", legt Kielman uit. 

Wat in de toekomst misschien ook gaat veranderen is het ophalen van het oud papier. Het oud papier wordt in de meeste gemeentes waar Saver actief is, opgehaald met de hulp van vrijwilligers van verenigingen. Dit gebeurt met de zogenaamde achterladers, waarin behalve het ledigen van de containers, ook los oud papier in gegooid kan worden. 

Zijladers

“Helaas zijn er steeds meer verenigingen die niet voldoende vrijwilligers kunnen leveren en dat betekent dat op die plaatsen zijladers worden ingezet", legt Kielman uit. Bij de zijladers kan geen los papier in de wagen worden gegooid, en zijn er geen vrijwilligers meer nodig. "Dit heeft wel grote consequenties voor de verenigingen die geen vrijwilligers meer in kunnen zetten. Dat betekent dat ze geen geld meer ontvangen voor het opgehaalde papier.” 

Kielman vindt dat niet meer dan billijk. "Het zou te gek zijn dat verenigingen niets hoeven te doen voor het papier ophalen, maar wel geld ontvangen voor het aantal opgehaalde kilo's papier.” Hij hoopt echter dat de verenigingen voldoende vrijwilligers kunnen blijven leveren waardoor er geen zijladers ingezet hoeven te worden. "Zeer belangrijk voor de verenigingskas.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom