Volledig scherm
© anp

Politiek maakt zich zorgen over kunstgras in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - D66 en de BSD in Bergen op Zoom maken zich zorgen over de gezondheidsrisico's die kunstgrasvelden waarop rubbergranulaatkorrels liggen met zich meebrengen. Reden voor beide fracties brieven te sturen aan het college van B en W.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de korrels die worden gemaakt van oude autobanden en op de kunstgrasvelden worden gebruikt als instrooimiddel. De gemeente heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de gevaren die er bestaan voor de volksgezondheid. Daaruit kwam naar voren dat de aangetroffen vervuiling met zware metalen, als gevolg van de korrels, onder de normen liggen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert. Reden voor het college van B en W geen maatregelen te nemen.

Nieuw rapport

Maar zowel D66 als de BSD wijst erop dat het RIVM een nieuw rapport heeft uitgebracht over de milieueffecten van rubbergranulaat bij grasvelden. Daaruit komt geen duidelijk beeld naar voren over welke risico's er zijn. ,,Daarom beveelt het RIVM aan om maatregelen te treffen om de verspreiding van rubberkorrels naar bermgrond te voorkomen en de uitstoot van stoffen via drainagewater te beperken", schrijven Ömer Duman en Jovita Dorigo van D66. Reden voor de democraten B en W te vragen in hoeverre deze nieuwe inzichten hebben geleid tot maatregelen. En zo ja, welke dan getroffen zijn.

Louis van der Kallen van de BSD grijpt de jongste RIVM-bevindingen aan om te pleiten voor het acuut stoppen met de toepassing van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Hij maakt zich zorgen over het feit dat bij MOC deze maand een nieuw veld wordt aangelegd. ,,Nota bene in de beschermingszone van een waterwingebied." De politicus wil weten of 'het college dit, gezien de recente publicaties, verantwoord' vindt . ,,En zo ja, wat zijn de argumenten voor de keuzen voor rubbergranulaat?"

Het college van B en W beantwoordt de vragen van beide fracties binnenkort schriftelijk.

 1. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.
 2. Ziekenhuisje spelen
  PREMIUM
  column

  Ziekenhuis­je spelen

  BERGEN OP ZOOM - Zorgeloos doktertje spelen. Of ziekenhuisje. Dat deden wij, mijn vriendinnen en ik, als kleine meisjes altijd graag. Ik was altijd de patiënt. Geen idee waarom. Maar gelukkig werd ik altijd snel geholpen. De bank in de kamer was het ziekenhuisbed, mijn vriendinnetjes opereerden en gaven medicijnen. In no time was ik opgeknapt. Betalen hoefde ik nooit. Als ik mijn medicijnen, meestal lekkere snoepjes, deelde waren ze al lang blij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom