Volledig scherm
PREMIUM
Julien C. in 2007 tijdens een rechtszitting over de moord op Jesse Dingemans uit Hoogerheide. C. heeft nooit een bekentenis afgelegd. Zijn behandelaars in een tbs-kliniek vinden het verantwoord dat hij komende zomer de tbs-kliniek verlaat. Hij heeft ook al verlof genoten. © ANP

Psychiater: 'Julien C. is nooit 100 procent ongevaarlijk, u en ik ook niet'

Mag de man die in 2006 'zomaar' de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide vermoordde en nooit schuld bekende, weer vrij op straat? Onbegeleid verlof voor iemand met wie volgens de tbs-kliniek nog van alles mis is? Forensisch psychiater Hjalmar van Marle snapt de commotie.

Volledig scherm
Hjalmar van Marle

Natuurlijk herinnert hij zich Julien C. en de moord die het hele land met afschuw vervulde. En emotionele reacties zoals die nu los komen in Hoogerheide, begrijpt dé tbs-deskundige van Nederland, Hjalmar van Marle, heel goed. Hij die ruim 35 jaar tussen moordenaars en verkrachters werkte, was geneesheer-directeur in zowel de Van Mesdagkliniek als het Pieter Baan Centrum.

Van Marle weet als geen ander wat het teweeg brengt als ooit veroordeelden zoals Julien C. weer de straat weer op zouden mogen. ,,Veel mensen vinden dat je geen risico mag nemen, logisch. Maar je kunt en mag niet iedereen levenslang opsluiten en de sleutel weggooien. Dan krijg je Amerikaanse toestanden en overvolle gevangenissen.''

  1. Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenbergen
    PREMIUM

    Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenber­gen

    STEENBERGEN - Het kan nog honderden jaren duren. Maar er komt een dag dat iemand hem vindt: de koker met spulletjes die zondag bij de opening van Fort Henricus in Steenbergen de grond in is gekatapulteerd. Met een piepklein Gummaruskerkje en Pompejusje, bloemenzaadjes, een brief van burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen, maar ook een cd met waterlinie-raps en een boekje met wandeltochten.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom